KTM: Raje plačamo za razvoj motorja, kot za Marqueza

Avtor prispevka: , objavljeno 21. februarja 2019 .

Šef KTMa, Stefan Pierer je polil nekaj mrzle vode na govorice o morebitnem prestopu Marca Marqueza od Honde h KTM-u, in dejal, da raje kot za usluge Španca, denar nameni razvoju motocikla, pa čeprav bi morda dirkačevo plačo pokril Red Bull. “Marc Marquez je izjemen dirkač,” je dejal Pierer. Nedvomno bi lahko zmagoval z našim motociklom. Hvala Bogu je dirkač še vedno zelo pomemben v motociklističnem dirkanju.

V začetnih fazah projekta je vedno težko. Če projekt rodi zmago, je to zaradi dirkača. Če ne zmaga, je kriv motocikel. V takšnem primeru lahko le izgubiš. Tu niti ne govorim o plači dirkača, tudi če bi jo prispeval Red Bull. Denar, ki ga privarčujemo tako, raje vložim v motocikel. Toda za kaj takšnega moraš globoko vdihniti in ostati potrpežljiv.”

KTM, za katerega bosta letos dirkala Pol Espargaro ter Johann Zarco, bo imel letos na vsaki dirki štiri svoje motocikle RC16, saj se je pred letošnjo sezono tovarniški ekipi pridružilo še moštvo Tech3. KTM-ov MotoGP program tako zdaj zaposluje 180 ljudi, skupni proračun pa znaša 40 milijonov evrov. “To je tretja sezona in še vedno smo začetniki, vendar smo na pravi poti,” je dejal Pierer. “Potrpljenje je del dirkanja. Sedem let smo potrebovali za zmago na reliju Dakar, od takrat pa smo zabeležili že osemnajst zmag zapored.

V MotoGP smo postavili petletni program in zdaj smo v tretjem letu. V prvi sezoni smo začeli presenetljivo dobro, v drugi pa smo izgubili veliko zaradi poškodb Espargaroja in testnega dirkača Mike Kallia, toda na koncu smo nadoknadili zamujeno. Letos pričakujem, da bomo v prvi deseterici. Če nam uspe enkrat osvojiti stopničke, bo to zelo dobro. Z našimi dirkači bi morali biti konstantno uvrščeni v najboljši deseterici. V petem letu pa bi se radi zanesljivo borili za stopničke na vsaki dirki,” je povedal Pierer, ki je ocenil, da letos za najboljšimi zaostajajo manj kot sekundo na krog. “Za najboljšimi zaostajamo med 0.5 in 0.7 sekunde. Imamo to srečo, da lahko zaradi koncesij letos med sezono preizkušamo več novosti,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish