KTM po zmagi Oliveire ostal brez koncesije

Avtor prispevka: , objavljeno 23. avgusta 2020 .

Moštvo KTM je po današnji zmagi Miguela Oliveire dokončno ostalo brez koncesije za naslednje sezone zaradi česar pa si v avstrijskem moštvu ne bodo belili glave. Letos so storili ogromen korak naprej pri razvoju motocikla ter tako v svoji četrti sezoni nastopanja v najelitnejšem motociklističnem razredu postali povsem enakovreden tekmec vsem ostalim ekipam v boju za najvišja mesta, morda celo za naslov svetovnega prvaka.

Pred štirinajstimi dnevi je novinec v MotoGP Brad Binder presenetil celotno motociklistično karavano, potem, ko je v Brnu deklasiral tekmece (na svoji šele četrti dirki v MotoGP) ter s tem avstrijskemu moštvu privozil prvo zmago v najmočnejšem razredu. Danes pa so na svojem domačem dirkališču zabeležil še drugo zmago. Za to je bil zaslužen Miguel Oliveira, ki je v zadnjem zavoju izkoristil prerivanja Espargaroja ter Millerja. To je bila tako zanj, njegovo domovino ter moštvo Tech 3 prva zmaga v razredu MotoGP s čimer je presegel mejo šestih koncesijskih točk za obdobje dveh sezon, kar pomeni, da je moštvo sedaj ostalo brez nekaterih privilegijev.

Kaj točno to pomeni za moštvo KTM in čemu se bodo morali sedaj odreči ?

Izgubili so pravico do neomejenih testnih dni. Njihovi štirje dirkači bodo tako lahko testirali le na uradnih testiranjih. Njihov testni dirkač Dani Pedrosa ne bo smel testirati na dirkališču, ki je del koledarja MotoGP. Tako mora KTM za prihodnjo sezono izbrati tri prizorišča, kjer bodo njihovi testni dirkači testirali. V prihodnji sezoni bodo imeli pravico le do treh “wildcard” nastopov, namesto šestih.

Kot že rečeno je izguba koncesije za moštvo precej bolj dobra novica kakor slaba, saj se v točkovanju proizvajalcev resni kandidat za končni naslov. Trenutno s 82-imi točkami zasedajo tretje mesto, le šest točk za vodilno Yamaho. Prav tako jim ne kaže slabo v obeh ostalih točkovanjih. Tovarniška ekipa se v točkovanju moštev nahaja na četrtem mestu, Tech 3 pa na sedmem. Ob izjemno izenačenem seštevku točk med dirkači pa se lahko z naslovom dirkaškega prvaka okiti tudi kateri izmed njihovih dirkačev.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish