KTM kmalu brez koncesije

Avtor prispevka: , objavljeno 11. avgusta 2020 .

Moštvo KTM, ki je v nedeljo slavilo svojo prvo zmago v prvenstvu MotoGP, je že na pol poti, da izgubi tako imenovano koncesijo, ki omogoča razvoj motocikla.

MotoGP je uvedel koncesijsko točkovanje za moštva, ki med 2013 in 2015 niso zmagale na dirki, ki je potekala na suhi podlagi. Namen je, seveda, da so moštva čimbolj izenačena, trenutno pa velja, da moštvo ostane brez koncesije, ko zbere šest koncesijskih točk. Zmaga moštvu prinese tri koncesijske točke, drugo mesto dve, in tretje mesto na dirki eno točko.

Prvo moštvo, ki je ostalo brez koncesije, je bilo Ducati v sezoni 2016, ker so v predhodni sezoni osvojili osem uvrstitev na stopničke. Od takrat se mora italijansko moštvo držati vseh omejitev, kot Honda in Yamaha.

Koncesijo je v sezoni 2017 izgubil Suzuki, po eni zmagi in treh tretjih mestih Mavericka Vinalesa v predhodni sezoni, a so si jo v tej sezoni tudi pridobili nazaj, ko so se ušteli z izbiro pogonskega agregata. Tako so v 2018 nastopali s koncesijo, katero pa so za sezono 2019 spet izgubili do letošnje sezone.

V letošnjem prvenstvu imata koncesije le moštvi KTM in Aprilia, toda KTM je s presenetljivo zmago Brada Binderja zbralo polovico točk, ki so pogoj za odvzem. Glede na odlično formo pa se bo avstrijsko moštvo ob koncu letošnje sezone najverjetneje pridružilo Hondi, Yamahi, Ducatiju in Suzukiju v “konkurenčni” skupini brez koncesij.

Na sporedu sta dve dirki v Avstriji, na dirkališču Red Bull Ring, na katerem je KTM nadaljeval razvoj motocikla RC16 po koncu zaprtja tovarn zaradi izbruha koronavirusa. Vsi trije dirkači, Binder, Pol Espargaro ter Miguel Oliveira, skupaj s testnim voznikom Danijem Pedroso, so ta teden opravili še dodatno testiranje v Brnu, zato lahko Binderja in Espargaroja štejemo med favorite za stopničke, KTM pa bi lahko ob dvojnem uspehu že ostal brez koncesije, seveda če dirka ne bo potekala na mokri stezi, kar je eden izmed pogojev za štetje točk.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish