KTM in novinec Binder v Brnu do presenetljive zmage

Avtor prispevka: , objavljeno 9. avgusta 2020 .

Dirkač moštva KTM, Brad Binder je zmagovalec dirke MotoGP za VN Češke v Brnu.

Novinec letošnjega prvenstva MotoGP je zmagal prvič v karieri, hkrati pa je to tudi prva zmaga za KTM, poleg tega pa je to prva zmaga novinca v elitnem razredu MotoGP po Marcu Marquezu v sezoni 2013.

Drugi je bil Franco Morbidelli, tretji pa Johann Zarco. Vodilni v točkovanju prvenstva, Fabio Quartararo je bil šele sedmi, slabo pa sta z dirko opravila tudi Maverick Vinales in Andrea Dovizioso.

Johann Zarco, ki je dirko začel z najboljšega startnega položaja, je na začetku dirke napravil napako in zdrsnil na šesto mesto, Franco Morbidelli pa se je pognal v vodstvo na dirki.

Na drugem mestu mu je sledil moštveni tovariš Fabio Quartararo, ki se je spopadel s Aleixom Espargarojem. V četrtem ovinku sta zamenjala mesti, nato pa se enkrat ob začetku naslednjega kroga, ko je dirkač Aprilie naredil napako in odpeljal z idealne linije.

Za njima je Brad Binder najprej opravil s Polom Espargarojem v boju za četrto mesto, nato pa se z njegovim bratom Aleixom za tretje.

Južnoafričan je nato pritisnil tudi na Quartararoja, ki je v devetem krogu že imel težave z obrabljenimi gumami in je moral prepustiti drugo mesto dirkaču KTM-a.

Dirkača Petronasove Yamahe je pol kroga kasneje napadel tudi Pol Espargaro, ki je po napaki izgubil mesto in se znašel v napadu Zarca s katerim sta trčila. Pol je padel, Zarco pa je moral zaradi povzročitve padca odpeljati kazenski krog

Binder je medtem že dohiteval vodilnega Morbidellija in ga prehitel v 13. krogu, od tam naprej pa je le povečeval prednost. V cilj je na tretji dirki razreda MotoGP pripeljal kot zmagovalec s 5.2 sekunde prednosti.