Krut udarec usode Marquezu: Bo prvak spet izpustil vse priprave na sezono?

Avtor prispevka: , objavljeno 10. novembra 2021 .

Zdaj ko je znano, da bo Marc Marquez zaradi poškodbe optičnega živca izpustil zadnjo dirko motoGP sezone 2021 in dvodnevna testiranja v Jerezu, se že porajajo vprašanja, kako hitro se bo sploh vrnil.

Po hudem udarcu, ko je lani v Jerezu zlomil desno roko in se vrnil šele po skoraj devetih mesecih okrevanja, je poškodba živca pri padcu z enduro motorjem še ena velika prepreka osemkratnemu svetovnemu prvaku.

Zvezdnik Honde je utrpel ponovitev poškodbe iz oktobra 2011, ko je na treningu razreda moto2 v Sepangu grdo padel in si poškodoval isti živec, kot tokrat, poškodba pa je mladega Španca od motorja oddaljila za dobre štiri mesece. Čisto naključje je, da je v tisti sezoni Marquez naslov prvaka izgubil proti Stefanu Bradlu, ki ga nekoliko ironično na motociklu Honde nadomešča ta konec tedna v Valenciji.

Marc Marquez si je pri padcu v Sepangu 2011 poškodoval isti desni optični živec, kot letos. Okrevanje je trajalo 4 mesece in pol, a se je Španec vrnil in postal prvak.

Marquez je po poškodbi počasi okreval in sredi januarja, po skoraj treh mesecih, je padla odločitev, da gre pod kirurški nož, saj se stanje ni popravilo do zadovoljive mere. Tudi tokrat je doktor Sánchez Dalmau, ki je zdravil že Marquezovo prvo poškodbo, predpisal “konzervativno zdravljenje z občasnimi pregledi.

To bi lahko pomenilo, da bo šestkratni prvak razreda motoGP, če bo postopek zdravljenja trajal tako dolgo, kot prvič, izpustil praktično vsa zimska testiranja, pred prvo dirko sezone 2022, ki bo 6. marca. Testiranja bodo potekala v Sepangu med 5. in 6. februarjem, nato pa še med 11. in 13. na dirkališču Mandalika, toda izkušnje doktor Dalmaua bi tokrat lahko pospešile proces. Po drugi plati pa je hitenje pri vrnitvi na motocikel Marqueza lani drago stalo, zato je povsem mogoče, da bo tudi zdravljenju tokratnega udarca usode pristopil s potrpljenjem.

Nenazadnje, tudi če vzame več časa za okrevanje, bo lahko nared za prvo dirko nove sezone, saj je tudi v sezoni 2012 izpustil dve tretjini testiranj, nato pa zmagal na prvi dirki in na koncu sezone postal celo svetovni prvak.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj