“Krofi” bodo letos zmagovalcu dovoljeni

Avtor prispevka: , objavljeno 17. februarja 2014 .

FIA je posodobila športni pravilnik in že za letošnjo sezono potrdila vrsto sprememb. Ena izmed njih je uvedba pet sekundne kazni, za manjše prekrške, ki jo bo kaznovani dirkač lahko odslužil na začetku svojega prvega načrtovanega postanka po dodeljeni kazni, toda preden se bodo mehaniki smeli dotakniti dirkalnika.

“Voznik se mora ustaviti na mestu za menjavo gum za vsaj pet sekund, preden se lahko vrne v dirko, lahko pa se odloči, da, če v načrtu nima novih načrtovanih postankov, kazni ne prestane v boksih. V tem primeru se kazen petih sekund prišteje njegovemu končnemu času dirke,” so zapisali v pravilnik in dodali še: “Medtem ko dirkač v boksih odslužuje kazen, mora njegov dirkalnik mirovati vsaj pet sekund, preden mehaniki lahko opravijo menjavo gum.”

Preprečili naj bi tudi primere, ko so dirkači v “častnem” krogu po dirki svoj dirkalnik ustavili, da bi zagotovili dovolj goriva v rezervoarju za obvezno analizo. Čeprav naj bi bilo takšnih primerov letos manj, saj ima vsak dirkalnik strogo odmerjeno količino goriva, ki jo sme porabiti za dirko. Dirkač po novem dirkalnika ne sme ustaviti ob ali na stezi, razen če ima za to tehtno razlago, kot je naprimer okvara dirkalnika.

Po novem morajo mehaniki, ki delajo na dirkalnikih v boksih, nositi zaščitne čelade tudi na kvalifikacijah, ne le na dirkah.

Zanimiva novost na testiranjih pa je zelena luč na zadku dirkalnika, ki ga upravlja dirkač novinec, ki nima superlicence. “Dirkalnike, ki jih vozijo dirkači brez superlicence, morajona zadku imeti nameščeno zeleno luč, ki mora biti prižgana ves čas, ko je dirkalnik na stezi,” piše v pravilih. S tem naj bi izkušenejši dirkači lažje prepoznali tiste manj izkušene.

Nazadnje pa so se dotaknili še pravila glede “krofov” oziroma vrtenja z dirkalnikom na mestu. Presenetljivo so se odločili, da zmagovalnemu dirkaču ni potrebno upoštevati pravila, da se mora po končani dirki nemudoma vrniti v parc ferme, temveč lahko zmago proslavi, če pri tem ne ogroža drugih dirkačev ali varnostnikov ob stezi. Vendar pa s tem ne sme vzbuditi dvoma v legalnost dirkalnika, niti se zaradi njegovega slavja ne sme zavleči ceremonialna podelitev pokalov.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish