Koreja: Vettlu tudi kvalifikacije

Avtor prispevka: , objavljeno 5. oktobra 2013 .

Q1

Prvi del kvalifikacij je kot prvi pričel Gutierrez, ki je v prvih minutah na stezi životaril povsem sam. Po nekaj minutah je na stezo zapeljal tudi Di Resta, sledila pa sta še Sutil in Ricciardo, ter kasneje Vergne. Torej po pet minutah so na stezo končno pričeli prihajati dirkači, ki so na umazani stezi iz kroga v krog vozili vse hitreje. Večinoma so dirkači vozili s tršimi pnevmatikami, predvsem tisti boljši. Na vrh je hitro prišel Hamilton pred Gutierreza in Alonsa.

Šele šest minut pred koncem prvega dela kvalifikacij je na stezo zapeljal Vettel, ki je takoj prišel na tretje mesto. Takoj Vettlom je hiter krog odpeljal tudi Webber, ki je prišel pred svojega moštvenega kolega. Seveda nas kot vedno v prvem delu kvalifikacij zanimajo tisti na začelju, od sedemnajstega mesta nazaj, saj ne bodo smeli nadaljevati kvalifikacij. V zadnjih treh minutah so se za napredovanje v drugi del borili predvsem Sutil, Maldonado, Bottas, Vergne in Chilton. Na koncu je prvo mesto zasedel Raikkonen pred Rosbergom, v drugi krog pa se niso uvrstili Chilton, Bianchi, Van der Garde, Pic, Maldonado in Bottas.

Q2

Drugi del kvalifikacij je kot prvi pričel Ricciardo, pa še ta je potreboval kar tri minute za ta podvig. Takoj za Danielom je na stezo zapeljal tudi Raikkonen, za njim pa še številni ostali dirkači. Vsi so za uvodni del drugega dela kvalifikacij uporabili mehkejše pnevmatike. Seveda so vsi odpeljali le ogrevalen krog, le Ricciardo in Kimi sta prišla do časa, saj je nato sledila menjava pnevmatik za sveže »črno zlato.«

Na vrhu časovne lestvice smo kmalu gledali Hamiltona pred Rosbergom in Alonsom, a tudi v drugem delu nas zanimajo tisto na začelju. Izven deseterice so bili tako Ricciardo, Sutil, Vettel, Webber, Vergne in Grosjean. Seveda zadnji štirje brez časa. Tri minute pred koncem se je na sam vrh zavihtel Vettel, Webber pa je prišel na tretje mesto za Hamiltona. Izven deseterice je tako padel Raikkonen, kjer sta se mu pridružila še Perez in Di Resta. Ob izteku časa je bil še vedno brez časa Vergne, ki je na koncu prišel na enajsto mesto in tako poleg Buttna, Ricciarda, Pereza, Sutila in di Reste izpadel iz deseterice in finala korejskih kvalifikacij.

Q3

V zadnji del kvalifikacij je kot prvi zapeljal Webber, ki bo moral jutrišnjo dirko pričeti deset mest nižje glede na današnje kvalifikacije. Na stezo so hitro zapeljali tudi nekateri drugi dirkači, kar je pomenilo, da sta vrh zopet zasedla oba Red Bullova dirkača, Vettel pred Webbrom. Tretje mesto si je nekako prisvojil Hamilton pred Grosjeanom in Rosbergom. Po polovici zadnjega dela kvalifikacij je bilo torej jasno, da je teh pet omenjenih dirkačev nameravalo odpeljati dva hitra kroga, ostali pa le enega.

Dve minuti in pol pred iztekom časa so dirkači zapeljali nazaj na stezo po lov za najboljšim startnim položajem. Pol minute pred iztekom časa so dirkači šele pričeli s hitrimi krogi. Na vrhu je ostal Vettel še preden je do konca odpeljal zadnji hiter krog. Drugo mesto je pripadlo Hamiltonu pred Webbrom. Četrto mesto je zasedel Grosjean pred Rosbergom in Alonsom. Za Špancem je sledil Massa, omeniti pa velja, da bo Webber dirko dejansko pričel iz trinajstega startnega položaja.