VN Koreje: Samohod Vettla do vnovične letošnje zmage

Avtor prispevka: , objavljeno 6. oktobra 2013 .

Dirka se je v formalni krog pričela brez težav, tudi sam start je minil brez posebnosti, a že v naslednjih zavojih smo videli vrtenje Masse. Najbolje je sicer potegnil Vettel s prvega startnega položaja, sledil mu je Grosjean, za njim pa Hamilton, Rosberg, Hulkenberg, Alonso in tako dalje. Massa je med tem padel daleč zadaj in se tako boril za dvajseta mesta in počasi prihajal višje in višje. Prednje krilce si je več kot očitno poškodoval tudi Jenson Button, ki je moral že v četrtem krogu na menjavo le tega. Pri McLarnu sicer niso imeli veliko za izgubiti, saj je Button vozil na desetem mestu.

V osmem krogu so se pričeli prvi postanki, na katere je kot prvi zapeljal Maldonado. Ob tem pa je Raikkonen že ujel Alonsa, kateremu so očitno pošle pnevmatike, zaradi česar je po nekaj zavojih boja tudi izgubil mesto proti Fincu. S sredine startne vrste se je naprej prebijal tudi Mark Webber, njegov moštveni kolega Sebastian Vettel pa je pričel voziti najhitrejše kroge, ko so njegovi konkurenti pričenjali gledati proti boksom. V enajstem krogu je na postanek zapeljal Grosjean, ki je prišel tik pred Hamiltona, s katerim sta v nekaj zavojih uprizorila fantastično akcijo poizkusov prehitevanja. V dvanajstem krogu je na menjavo pnevmatik zapeljal tudi Vettel. Po opravljenih postankih je Vettel seveda ostal na prvem mestu, sledili pa so mu Grosjean, Hamilton, Ricciardo, Rosberg, Hulkenberg, Alonso in tako dalje.

Sledilo je obdobje vožnje v »koloni,« saj nismo videli večjih prehitevanj. Do nekje petindvajsetega kroga smo gledali predvsem Hulkenberga, Alonsa, Raikkonena in Webbra, a nihče od njih ni mogel naprej. Najbolj se je trudil Alonso, nad pnevmatikami pa so močno tarnali vsi ostali, a tudi Španec več kot očitno ni imel ravno odličnega »črnega zlata.« V sedemindvajsetem krogu so se pričeli postanki pri vrhu. Na postanek je tako zapeljal Hulkenberg, pred njim tudi Raikkonen, z velikimi težavami pa je vozil Alonso, ki ga je odnašalo po stezi, zaradi česar ga je brez večjih težav ugnal Mark Webber. Eden bolj zanimivih dogodkov je bilo prehitevanje Rosberga in Hamiltona, kjer se je Nicu povesilo prednje krilce, s katerim je drgnil po asfaltni podlagi, povzročal iskrice in peljal skoraj cel krog do boksov.

Po drugih postankih se je na peto mesto prebil Raikkonen, za katerim je več kot očitno dobra dirka. Že, ko smo mislili, da bo dirka padla v monotonost, je razgnalo prednje desno pnevmatiko pri Perezu. Z veliko ostanki gumbe in ostalih karbonskih delov na stezi je bilo takoj jasno, da bomo videli varnostni avto, za katerega so se hitro odločili tudi komisarji. Med varnostnim avtomobilom so se dirkači seveda močno približali, prvi je ostal Vettel pred Grosjeanom, Raikkonenom, Hamiltonom, Hulkenbergom, Alonsom in ostalimi.

Zanimivo so Vettlu dejali, da je imel povsem uničeno prednjo desno pnevmatiko, ko je zapeljal v bokse, kar naj bi bilo po mnenju inženirjev pri Red Bullu kritično za zaključek dirke. Po ponovnem pričetku dirke je s steze odneslo Sutila, ki ga je ritensko zavrtelo in odneslo v Webbra. Avstralcu se je dirkalnik celo vžgal in močno gorel. Korejci so potrebovali kar nekaj časa, da so prinesli gasilne aparate, a na koncu uspešno pogasili goreč dirkalnik. Vodstvo dirke pa je na stezo poslalo varnostni avtomobil, ki tokrat ni bil Mercedes, ampak Jeep. Slednji se je sicer ustavil pri varnostnem avtomobilu, nadaljeval pa je »pravi« varnostni avtomobil.

Po ponovnem pričetku v enainštiridesetem krogu je prvo mesto zopet zasedal Vettel pred Raikkonenom in Grosjeanom. V ozadju so je odvijal zanimiv boj med Masso, Perezom, Guttierezom, Bottasom in Maldonadom. Brazilec je ugnal vse omenjene in se tako zavihtel na deseto mesto med dobitnike točk. Do konca dirke smo gledali samo hod Vettla, Za katerim je sledil Raikkonen, za njim pa Grosjean. Dva kroga pred koncem je odstopil Vergne, četrto mesto pa je zasedel Hulkenberg pred Hamiltonom in Alonsom. Med prvo deseterico so bili še Rosberg, Button, Massa in Perez.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj