Konec za FORMULO E? Tudi BMW se poslavlja po koncu sezone 2020/21

Avtor prispevka: , objavljeno 3. decembra 2020 .

Le dva dni po neprijetnem presenečenju iz Ingolstadta so s podobnim sporočilom presenetili tudi v Münchnu. Po koncu sezone 2020/21 se namreč iz Formule E poslavlja tudi BMW, ki je v omenjenem tekmovanju sodeloval z ekipo Andretti Motorsport.

Pri BMW-ju svoj umik utemeljujejo s tem, da so že izčrpali tehnične možnosti serije električnih enosedov. “Skupina BMW je medtem v bistvu izčrpala veliko večino možnosti prenosa tehnologije pri razvoju električnih pogonov iz konkurenčnega okolja Formule E,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Po Audiju so se za umik iz Formule E po koncu sezone zdaj odločili tudi pri BMW-ju. – Foto: Formula E

BMW je s pomočjo ekipe Andretti v Formuli E nastopal od prve sezone Formule E v letu 2014/15 dalje, kot tovarniška ekipa pa so v tekmovanje vstopili šele v sezoni 2018/19. Od takrat so dosegli štiri zmage, a le dve peti mesti v konstruktorskem prvenstvu. Kako se bodo glede prihodnosti v Formuli E odločili pri ekipi Andretti, še ni znano.

V nasprotju s podjetjem s sedežem v Ingolstadtu, ki se bo v prihodnje udejstvovalo na Dakarju, pri BMW-ju niso napovedali, ali in kje se bodo v prihodnje udejstvovali na področju motošporta. Slogan “Osredotočenost na serijsko proizvodnjo” ne zveni ravno kot dober obet v tej smeri.

Negotova je tudi prihodnost programa GTLM v prvenstvu IMSA SportsCar z dirkalnikom BMW M8 GTE. Za zdaj je zagotovo le, da bodo nastopili na 24 ur Daytone 2021.

Z umikom Audija in BMW-ja iz Formule E se seveda samo po sebi poraja tudi vprašanje o preživetju omenjene električne serije, ki je še ne tako zelo dolgo nazaj resno grozila tudi prevladi Formule 1.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish