Komisarji ne bodo ukrepali proti Hamiltonu

Avtor prispevka: , objavljeno 15. maja 2016 .

Komisarji na dirki za VN Španije so se odločili, da v trčenju med Nicom Rosbergom in Lewisom Hamiltonom ne bodo ukrepali, saj naj bi šlo za dirkaško nesrečo. Dirkača Mercedesa sta trčila v četrtem zavoju prvega kroga dirke, potem ko je bil Hamilton 17km/h hitrejši od Rosberga. Ta je poskušal ubraniti napad, Hamilton pa ni popustil in je zapeljal na travo, kjer ga je zavrtelo. Vrteči Britanec je s steze pomedel še Rosberga.

Kasneje se je izkazalo, da je Rosberg v trenutku trčenja vozil s 180 konjskimi močmi manj od Hamiltona, saj naj bi pred štartom izbral napačne nastavitve motorja.

Hamilton je po zaslišanju pred komisarji dejal: “Ko sva peljala skozi tretji zavoj, je njegov motor izgubil moč. Naredil je napako, saj je dirko začel z napačnimi nastavitvami motorja. Pred dirko moramo izbrati s katero nastavitvijo motorja bomo začeli dirko in le ena ti da maksimalno moč, katere pa ni izbral. Vozil je z nastavitvami za varnostni avto ali nekaj podobnega, zato je motor začel shranjevati energijo v baterije, namesto da bi vso moč porabil za pogon. To pa pomeni, da je izgubil okrog 180 konjskih moči, tako da sem ga dohitel. Ko sem ga ujel ni vozil po dirkaški liniji, ampak je bil nekoliko pomaknjen v desno, toda prostora na levi je bilo precej manj, kot na desni, zato sem zapeljal na desno. Tam sem videl prostor in kot dirkač, ko vidiš prostor in si 17km/h hitrejši, zapelješ v ta prostor in to sem tudi storil. Prednje kolo in krilce sem zapeljal ob njegov dirkalnik, nato pa sem moral poskušati preprečiti trčenje.”

Rosberg pa je na Britančevo izjavo odgovoril: “Vedel sem, v kakšnem položaju sem in videl sem, da se Lewis približuje, zato sem ravnal tako, kot bi vsak dirkač in sem zapeljal na notranjo stran, ter tako zaprl pot. S tem sem jasno nakazal, da ne bom pustil prostora na notranji strani in bil sem presenečen, ko sem videl, da je vseeno poskusil. Komisarji so se zdaj odločili, da je šlo za dirkaško nesrečo in to bom sprejel, na splošno pa sem zelo razočaran. Izgubil sem zmago, naše moštvo je izgubilo zmago, zato sem zelo razočaran tudi v imenu mojih kolegov.”

Nemec, ki ostaja v vodstvu prvenstva, pa je tudi potrdil napačne nastavitve motorja: “Nedvomno, saj sem imel precej manj moči. Morali bomo pregledati, zakaj je prišlo do tega.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish