So komisarji na Ferrarijevi strani?

Avtor prispevka: , objavljeno 4. novembra 2013 .

 

Kot smo poročali, se je dirkač Ferrarija, Fernando Alonso na dirki v Abu Dabiju izognil vsakršni kazni za prehitevanje Jeana-Erica Vergna izven steze.

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je pred začetkom dirkaškega konca tedna vse dirkače opozorila, da bodo vsakršno vožnjo izven steze ostro kaznovali, toda Španec, ki je Vergna prehitel tako, da je zapeljal na izletno cono in je dirko naposled končal na petem mestu, je ostal nekaznovan, čeprav je po mnenju mnogih prekršil kar dve pravili saj je tako rekoč sekal notranjo stran hitrega ovinka, kar po dogovoru dirkačev velja za pridobljeno prednost, hkrati pa vozil izven mej steze. Vse skupaj je izgledalo takole:

 

Odločitev komisarjev pa je še toliko bolj sporna zaradi podobnega incidenta, ki se je zgodil na dirki na Madžarskem. Lotusov dirkač Romain Grosjean je v enega izmed ovinkov zapeljal bok ob boku Ferrarijevemu dirkaču Felipeju Massi. Ta mu na izhodu iz zavoja ni pustil prav veliko prostora in Francoz je moral zapeljati na zunanjo stran, povsem čez mejo steze, vsaj toliko, kot Alonso v zgornjem primeru:

Toda presenečenje, Grosjean je za svoje početje – vožnjo izven mej steze –  prejel kazen vožnje skozi bokse (ki se v primeru da se prekršek pripeti v zadnjih 5 krogih dirke dodeli po dirki, v obliki 25 sekundnega pribitka končnemu času dirkača). V tej situaciji bi komisarji skoraj morali kaznovati Masso, saj je letos v veljavo stopilo pravilo, da mora dirkač drugemu dirkaču vedno pustiti dovolj prostora, da le temu ni potrebno zapeljati s steze.

Omenimo, da se je kazni za vožnjo izven steze izognil tudi Adrian Sutil.

Ali gre za naključje, slab dan komisarjev, ali pa povsem kaj drugega pa presodite sami.