Komisarji diskvalificirali Ricciarda

Avtor prispevka: , objavljeno 16. marca 2014 .

Red Bullov dirkač Daniel Ricciardo je po prvi dirki letošnje sezone ostal praznih rok, čeprav je svojo domačo dirko končal na odličnem drugem mestu. Tako kot smo poročali na naši Facebook strani, so komisarji Avstralca diskvalificirali, saj je njegov dirkalnik presegel strogo začrtan pretok goriva v motor.

FIA je pojasnila, da je njegov dirkalnik “konstantno” porabljal več goriva, kot je dovoljeno po novih pravilih. Komisarji porabo merijo preko merilnika pretoka goriva in Red Bullov RB10 je presegal začrtanih 100 kilogramov goriva na uro.

Ekipa iz Milton Keynesa je napovedala pritožbo, saj naj bi bil merilnik pretoka goriva, ki ga ekipam dobavlja FIA, nekonstanten. “Merilnik pretoka goriva je pri vseh dirkalnikih ves konec tedna deloval nedosledno. V moštvu in pri Renaultu smo trdno prepričani, da v motor ni bilo dovedeno več goriva, kot to dovoljujejo pravila,” so pri Red Bullu zapisali v izjavi za javnost.

Red Bullov šef, Christian Horner je zatrdil, da po svojih izračunih in podatkih iz motorja, pravil niso kršili.

“Senzorji za pretok goriva, ki nam jih je dobavila FIA so delali probleme ekipam po vsem paddocku že od same uvedbe na testiranjih. Pri njihovemu beleženju podatkov je prihajalo do odstopanj in izkazali so se za nezanesljive. Nekateri dirkalniki so na dirki naprimer vozili brez njih, ali pa so odpovedali med dirko. Menimo, da je bil senzor na našem dirkalniku okvarjen, saj smo na podlagi podatkov, ki jih nudijo šobe za vbrizg goriva na motorju, te so kalibrirane in standardne v vseh dirkalnikih, videli, da ni bilo nikakršnih odstopanj,” je povedal Horner, ki je razkril, da je FIA ekipi sporočila, da njihov dirkalnik po mnenju komisarjev porablja preveč goriva. Toda pri Red Bullu nastavitev niso spreminjali, saj so menili, da se komisarji motijo zaradi okvarjenega senzorja.

“Obvestili so nas, naj zmanjšamo pretok goriva, mi pa smo izrazili dvome v brezhibnost senzorja. Menili smo, da so naše meritve pravilne in pretoka nismo zmanjšali, saj bi v tem primeru motorju odvzeli velik delež moči v trenutku, ko je vse delovalo v skladu s pravili.

Zaradi Ricciardove kazni je na drugo mesto napredoval novinec Kevin Magnussen, njegov moštveni kolega Jenson Button pa je z nehvaležnega četrtega mesta vendarle prišel do stopničk. Diskvalifikacija Red Bullovega dirkača je Sergiu Perezu pripomogla do desetega mesta, s čimer je moštvo Force Indije z obema dirkalnikoma osvojilo točke.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish