Komisarji bodo uvedli strožje kazni 

Avtor prispevka: , objavljeno 30. junija 2018 .

Direktor dirk Formule 1 Charlie Whiting je dejal, da želijo komisarji zaostriti kazni za dirkače, ki bodo povzročili nesrečo. Po dirki v Franciji je bilo precej govora o petsekundni kazni, ki jo je prejel Sebastian Vettel zaradi trčenja v prvem zavoju z Valtterijem Bottasom. Nemec je tako Fincu uničil dirko, saj mu je poškodoval dirkalnik in ga tako potisnil na začelje. Nekateri dirkači, med njimi tudi Lewis Hamilton so bili mnenja, da kazen ni bila ustrezna. Whiting je dejal, da komisarji ne upoštevajo posledic, ki so bile storjene za drugega dirkača udeleženega v nesreči. Bodo pa to verjetno upoštevali v prihodnje.
“Komisarji običajno ne upoštevajo posledice nesreče. Toda, če smo pravični bi morda podzavestno morali.”
“Če bi Vettel nadaljeval dirko brez težav, brez poškodb, bi komisarji menili, da to ni pošteno, saj je uničil dirko Bottasu. Tako bi bila odločitev drugačna. Kaj pa, če bi se zgodilo obratno ? Vettel trči z Bottasom, ki nadaljuje. Bi morali Vettelu dodeliti še dodatno kazen, ker je povzročil nesrečo in samo sebi uničil dirko ?”
“Takšne stvari se dogovarjamo s komisarji. Pogovori lahko privedejo do nečesar kar sploh ne pričakujemo.”
Po dirki v Franciji so se mnogi spraševali zakaj je Vettel dobil kazen petih sekund, Max Verstappen pa na Kitajskem za trčenje z Nemcem kazen desetih sekund. Whiting je odgovoril, da je razlika saj se je ena nesreča zgodila na štartu, druga pa na sredini dirke.
“Nesreče v prvem zavoju oziroma krogunse gledajo z nekoliko drugačnega zornega kota. Nekatere stvari lahko pričakuješ, razumeš da se zgodijo v prvem krogu, 10 krogov kasneje pa ne.”
“Sedaj imamo tudi sistem kazenskih točk s katerimi lahko po dirki kaznujemo dirkače. Imamo tudi sistem, ki beleži vse nesreče, kazni in obrazložitve za te kazni. Komisarji lahko do tega sistema dostopajo in tako ob morebitnem incidentu pogledajo nazaj in vidijo kakšen je bil v preteklosti ukrep za takšno nesrečo ter tako dodelijo ustrezno kazen.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish