Komisarji bodo manj strogi v primeru tesnih obračunov med dirkači

Avtor prispevka: , objavljeno 25. januarja 2017 .

Včasih nerazumljive kazni, ki so jih dajali komisarji na posameznih dirkah, bodo v letošnji sezoni bolj kot ne le še zgodovina. Kot smo poročali pred dnevi je posebna strateška skupina predlagala, da se način kaznovanja omili, in včeraj so zastopniki Formule 1 ter predstavniki FIA njihov predlog tudi sprejeli in potrdili. Tako bo v letošnji sezoni do kaznovanja s strani komisarjev dirke prišlo le v primerih grobih kršitev.

Temu primerno se je spremenil člen 38.2, ki po novem narekuje, da se komisarji sami odločajo, ali je prekršek bil grob ali ne, ter ali si dirkač v tem primeru zasluži kazen ali ne. Če ne bo takoj jasno, ali je dirkač kršil pravila ali ne, oziroma, ali je odgovoren za dogodek na dirki ali ne, same kazni ne bo. Vodja dirk Charle Whiting bo lahko že celo sam, brez posredovanja ekip, odločal o tem, ali je dogodek primeren za kazen ali ne. Na ta način se bo v Formuli 1 izognilo dosedanjim primerom, ko je dirkač bil kaznovan tudi po nekaj krogih po samem dogodku, ali pa celo po koncu dirke, ni pa bilo takoj odločeno, ali se o kazni odloča ali ne.

S tem načinom se recimo ne bo več mogla ponoviti situacija, ki smo ji bili priča na lanskoletni dirki v Mehiki, kjer je so zaradi kaznovanja gledalci na dirkališču bili zmedeni, ko so na zmagovalnih stopničkah namesto Maxa Verstppna videli Sebastiana Vettla. Verstappen je namreč bil kaznovan tik pred podelitvijo, ko je že bil v posebnem prostoru za zmagovalce dirke.

Niki Lauda je dokončno odločitev pozdravil, saj v tem vidi več svobode za dirkače, ki so se sedaj bali narediti kakšno prehitevanje ali akcijo več, ravno zaradi strogega sistema kaznovanja. So pa na sestanku vpeljali še nekatere dodatne novosti. Tako so spremembe glede ponovnega štarta po odhodu varnostnega avtomobila, kot tudi sprememba, da se trenuten čas petnajstih minut, ko morajo dirkači z dirkalniki pred dirko zapeljati na dirkališče in se boksi zaprejo, podaljša na dvajset minut. Z noviteto iz pretekle sezone, da so dirkači skupaj prisotni ob nacionalni himni, se tako podaljšuje čas za morebitna hitra popravila, saj so do sedaj bili mehaniki pod velikim pritiskom, ker so morali v kratkem času pred dirko odpravljati napake na dirkalnikih.