Kljub STABILNEMU pravilniku bo McLaren MCL35M kot novi dirkalnik

Avtor prispevka: , objavljeno 24. decembra 2020 .

Ekipe bodo zaradi predpisov, uvedenih po pandemiji koronavirusa, v veliki meri prenesle trenutne zasnove dirkalnikov, v ta namen pa so se tudi za leto dni prestavil novi dirkalniki, ki bodo luč sveta ugledali leta 2022.

FIA je pred novo sezono 2021 uvedla sistem žetonov za razvoj, s čimer je želela omejiti število področij, kjer lahko ekipe opravijo izboljšave na aktualnih dirkalnikih. Toda McLaren je v edinstvenem položaju, saj bo v prihodnji sezoni namesto Renaultovih motorjev uporabljal Mercedesove. Zato je morala ekipa iz Wokinga večino žetonov uporabiti za prilagoditev dirkalnika na novi motor. To bo omejilo aerodinamične spremembe, ki jih lahko opravijo, saj morajo uvesti novo podvozje, hladilnik in menjalnik, kar bo po besedah Jamesa Keya podobno uvedbi skorajda povsem novega dirkalnika.

Zak Brown in Toto Wolff, ko sta uradno potrdila večletno partnerstvo med McLarnom in Mercedesom, ki je v bližnji preteklosti že obstajalo.

Velika sprememba v prihodnjem letu, ki je za nas edinstvena, je nova pogonska enota. Ne morem kar tako prenesti šasije letošnje sezone,” pojasni Key. “Morali smo opraviti veliko prenove, zlasti pri različnih sistemih na dirkalniku, kot sta glajenje in elektronika. Ne samo, da bo podvozje drugačno, tudi menjalnik in seveda motor, zato bo za nas MCL35M podoben novemu dirkalniku.” Ker so morali žetone uporabiti za namestitev Mercedesove pogonske enote – tukaj si v Wokingu obetajo takojšen korak naprej -, so morali letos v drugi polovici sezone opraviti čim več posodobitev, da zagotovijo, da ne padejo za tekmeci, ki bodo lahko razvijali na drugih področjih.

James Key, tehnični direktor ekipe McLaren, je dejal, da bo kljub stabilnemu pravilniku in omejitvam nadaljnjega razvoja, njihov dirkalnik sezone 2021 z imenom MCL35M, skorajda kot nov.

Potreba po porabi razvojnih žetonov sezone 2021 za namestitev novega motorja Mercedes je spremenila naš pristop razvoja v letošnjem prvenstvu,” tako Key. “Toda rezultat tega je, da smo v letošnji sezoni dodali nekaj zmogljivosti, ki jih običajno ne bi imeli, in na teh zbranih informacijah lahko ta področja še naprej razvijamo.Key pričakuje zelo delovno sezono 2021, saj si ekipe prizadevajo razvijati svoje dirkalnike, hkrati pa bodo delali tudi na področju novega pravilnika sezone 2022. “Leto 2021 bo naporno, razvijati MCL35M in dirkati, poleg pa razvijati dirkalnik za sezono 2022 – komaj čakamo, da se začne.”                 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish