Kje se je zalomilo Ferrariju?

Avtor prispevka: , objavljeno 2. septembra 2017 .

Sebastian Vettel po kvalifikacijah za VN Italije ni znal razložiti slabe forme moštva Ferrari. Nemec je bil ves čas kvalifikacij, ki so potekale na namočeni stezi, daleč za dirkačema moštva Mercedes, ko pa se je dež v zadnjem delu okrepil, se je stanje v moštvu iz Maranella močno poslabšalo. Vettel je postavil šele osmi čas, ki je bil dve sekundi in pol slabši od časa, s katerim je Lewis Hamilton osvojil najboljši štartni položaj.

Zahvaljujoč kaznima dirkačev Red Bulla bo Nemec sicer dirko začel s šestega mesta, kar pa je še vedno njegov najslabši kvalifikacijski dosežek letos. “Presenečen sem nad tem, kako hitri so bili drugi,” je odgovoril na vprašanje, če ga je slaba forma moštva presenetila. “Očitno nismo mogli voziti z enakim tempom. Za zdaj še ne vemo zakaj, toda pogledali bomo nekaj stvari in poskušali ugotoviti zakaj. Bil je pomemben dan, toda nekaj ni delovalo. Stvari se niso poklopile. Enostavno nismo bili dovolj hitri. Oba s Kimijem sva imela težave in nisva uspela voziti tako, kot drugi.”

Vettel je dodal, da najbrž ni šlo za napačne nastavitve, hkrati pa je tudi zavrnil možnost, da so se drugi odločili dirkalnike nastaviti za mokro stezo. “Dirkalnik nastaviš tako, da si čimhitrejši, klasične nastavitve za dež pa ne obstajajo več. Dvomim, da je danes kdo dirkalnik nastavil posebej za dež.”

Štirikratni svetovni prvak prav tako ni znal pojasniti, zakaj je ob koncu kvalifikacij za najhitrejšimi zaostajal še več, kotob začetku. “Ne vem, vsi krogi so bili podobni, pogoji pa niso bili nič boljši, tako da smo vsak krog vozili več ali manj enako.”

Raikkonen je v prvem in drugem delu za Vettlom zaostajal nekaj več, v zadnjem delu pa je bil hitrejši za desetinko sekunde. “Nismo dovolj hitri. Sicer ne vem kako je z Vettlom, toda sam sem imel veliko težav z oprijemom. Bilo je zelo spolzko, nam pa kot kaže ni supelo dobro ogreti gum. Še posebej na stezah z manj podtlaka je težko dovolj obremeniti gume, to pa je potem neskončna zgodba,” je dejal Finec, ki je prepričan, da bo forma rdečih dirkalnikov na dirki, ki naj bi bila suha, nekoliko boljša.

“Danes se stvari niso odvijale po naših željah, toda zdaj je, kar je. Jutri bomo dirko začeli z nekoliko boljšega mesta, kot smo ga dosegli na kvalifikacijah. Bomo videli, kakšno bo vreme, toda na suhi stezi bomo zagotovo precej boljši.”

Prvak sezone 2007 pa je pozval k boljšim gumam, saj je bil zamik kvalifikacij povsem nepotreben. “Največja težava je bila ta, da nismo imeli oprijema, ko pa so se kvalifikacije začele, smo imeli težave z aquaplaningom, toda po pravici povedano potrebujemo boljše dežne gume, saj so gledalci ves ta čas čakali na dežju, na stezi pa ni bilo veliko vode, toda imeli smo težave. Zato potrebujemo gume, ki bodo kos takšnim pogojem.”

Foto: Ferrari