King of Europe – za neustrašne voznike

Avtor prispevka: , objavljeno 26. junija 2013 .

King of Europe je že 9 leto zapored eden največjih drift dogodkov v Evropi. Tekmovanja se odvijajo v več državah, vozniki pa prihajajo ne le iz Evrope, temveč tudi iz Amerike, Azije ter tudi Avstralije. Iz leta v leto je prepoznavnost, udeležba tekmovalcev ter strastnih navijačev in ostalih podpornikov vse večja, še posebej v letošnjem letu pa je dosegla takšne razsežnosti, da so prvič v času svojega delovanja ustvarili več kategorij tekmovanja.

Najobsežnejša in najzahtevnejša kategorija se imenuje ProSeries. Odvija se na stalnih dirkališčih, spremljajo jo zelo visoke hitrosti, tekmovalci pa morajo biti zelo izkušeni, če želijo postati “Kralji” dirkališč v Evropi.

GrandPrix je bolj ko ne demonstracija tega športa v posameznih državah, ki se odvija tako, da se nekaj voznikov iz “Pro-Serije” pomeri z najboljšimi lokalnimi vozniki.

Queen of Europe, oziroma Kraljica Evrope je tudi novost v tem tekmovanju. Že naziv sam nam pove, da je v tem športu veliko zanimanja s strani nežnejšega spola in vse več odličnih tekmovalk se lahko pomeri v tej kategoriji ter dokaže, katera je najboljša v Evropi.

Zadnja podkategorija pa se imenuje Street Legal. Ta ponuja možnost novincem z nižjim proračunom pot do prepoznavnosti in omogoča tekmovanja z vozniki, ki imajo približno enake avtomobile, ter so na  podobnem nivoju izkušenj.
V letu 2013 je King of Europe dobil podporo dveh velikih podjetij, ki sta privabili in omogočili še večji obisk in ogled tekmovanj. To sta Monster Energy, ki je svetovno prepoznano podjetje in podpira vse, kar nam dvigne raven adrenalina v telesu, ter GoPro, podjetje, ki izdeluje kamere visoke kakovosti.

Januarja 2013 so v slavnostnem odprtju sezone 2013 v Bukarešti potrdili, da bo 1. krog tekmovanja potekal v Avstriji na dirkališču PS Racing Center Greinbach. Udeležbo je potrdilo 60 voznikov iz 16 držav, pripravljenih za resno obdelavo pnevmatik. Sodelovali so tudi trije vozniki iz Slovenije. Miha Šuštaršič, Rok Keršič in Uroš Berdajs, vozniki predelanih BMW-jev, vsi izkušeni ter boljši Slovenski drifterji. V 1. krogu tekmovanja je najvišjo stopničko dosegel Francoski predstavnik Benjamin Boulbes v svojem BMW M3 e36. Drugo mesto je zasedel Francesco Conti, tretje pa Zoltan Lakatos. Po zelo uspešnem prvem krogu tekmovanja so se tekmovalci pripravili na 2. krog tekmovanja, ki pa je bilo organizirano v Franciji. Tu je slavil Francesco Conti v BMW M3 e92, 2. mesto si je prislužil Calin Ciortan, 3. pa domačin Nicolas Delorme.

3. krog pa se je odvil v sončni Španiji na dirkališču Castelloli, ki je že tretjič gostil ta dogodek. Po razburljivem zaključku dirke so sodniki razsodili, da je že na drugi tekmi zapored zmagovalec Francesco Conti, na drugem mestu je pristal Slovak Norbert Kovacik, na tretjem pa Španec Santi Lopez. Le teden kasneje je že potekal 4. krog tekmovanja in sicer v Grčiji. Najvišjo stopničko je zasedel domačin Anastasios Charkas BMW M3 e30, drugo mesto si je prislužil Benjamin Boulbes in na tretjem mestu je slavil Francesco Conti.

Naslednji vikend nas čaka 5. krog tekmovanja, ki se bo odvil v Romuniji od 28. do 30. junija. Tekma bo potekala ob istem času kot Velika nagrada formule 1 na Silverstonu, vendar kljub temu pričakujejo visok obisk gledalcev. Nato ima King of Europe slaba dva meseca počitka, preden se bodo 24. in 25. avgusta tekmovalci zopet zbrali na 6. krogu tekmovanja in sicer v Osijeku v sosednji Hrvaški. Polfinalni 7. krog se bo odvil na Madžarskem Hungaroringu 4. in 5. oktobra, kjer bodo imeli tekmovalci še zadnjo priložnost doseči čim več točk pred finalno dirko. Finale bo organizirano na dirkališču Slovakiaring na Slovaškem 19. in 20. oktobra 2013.

Pred nami je še zelo razburljivo leto v iskanju pravega drift Kralja Evrope 2013.