Kdo se bo v sezoni 2016 podpisal pod nove rekorde?

Avtor prispevka: , objavljeno 29. januarja 2016 .

V letu 2016 se bo pisala 68. sezona svetovnega prvenstva Moto GP. Motorji bodo kilometre najprej nabirali na predsezonskih testiranjih v Sepangu, na Philip Islandu in v Lozani, prva prava preizkušnja pa bo motocikliste čakala 20. marca v Qatarju. V nadaljnjih osmih mesecih bo na sporedu osemnajst dirk na štirih celinah in v petnajstih različnih državah. Po letu 1997 se na koledar dirk vrača Velika nagrada Avstrije, kjer se bo o zmagovalcu odločalo 14. avgusta na Red Bull Ringu v Spielbergu. Sezona se bo zaključila 13. novembra v Valenciji.

Skozi zgodovino je naslov prvaka v tej najvišjem razredu romal v roke šestindvajset dirkačev. Trenutna štartna vrsta ima tri izmed njih: Jorgeja Lorenza (2010, 2012 in 2015), Marca Marqueza (2013-2014) in Valentina Rossija (2001-2005 in 2008-2009). Poleg tega se obeta povratek četrtega svetovnega prvaka. Kot testni voznik se k Ducatiju vrača Casey Stoner, ki je zabeležil dva naslova v letih 2007 ter 2011. Prvega od obeh je Ducatiju prinesel tudi kot prvi in edini njihov naslov.

Štartno vrsto bo tvorilo več kot dvajset dirkačev v dvanajstih moštvih in petih različnih tovarniških proizvajalcih (Yamaha, Honda, Ducati, Suzuki ter Aprilia). Država z največ predstavniki je Španija, ki ima devet tekmovalcev, sledita pa ji Italija s štirimi in Velika Britanija s tremi, ki se lahko obe pohvalita z bogato dirkaško zgodovino. Po vsaj enega dirkača imajo Nemčija, Avstralija, Irska, Kolumbija in Francija. Avstralec Jack Miller bo z samo enaindvajsetimi leti najmlajši, ki se bo boril za dobre uvrstitve. Na drugi skrajnosti pa je kot najstarejši sedemintridesetletni Valentino Rossi.

Čeprav je po navadi pred začetkom sezono cilj dirkačev boj za naslov, pa je letos velik potencial za podiranje drugih rekordov. Eden izmed mejnikov se bo lovil med Španci, kjer bosta Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo štela zmage. Pedrosa se je zaenkrat ustavil pri stotih v najvišjem razredu Moto GP-ja, Lorenzo pa je od debija v letu 2008 zbral tri manj. Upoštevajoč absolutne rekorde glede zbranih zmag v vseh razredih lahko Yamahin dirkač preseže legendarnega Angel Nieto, ki je na najvišji stopnički stal sto devetintridesetkrat. Do tega dosežka mu manjkajo štiri zmage. Od španskih dirkačev je višje zgolj Pedrosa (sto enainštirideset zmag).

Če bo Hondin dirkač uspel vsaj enkrat v cilj priti kot prvi, bi to pomenilo enajsto zaporedno sezono, v kateri si je zagotovil vsaj eno zmago, kar je do sedaj uspelo samo Valentinu Rossiju med leti 2000 in 2010. Poleg tega je do sedaj zbral enainpetdeset zmag, zato bi naslednja pomenila še izenačenje rekorda s Philom Readom.

Sezona 2016 je naslednja priložnost za devetkratnega svetovnega prvaka, Rossija, da bo okronan še desetič. Z morebitno zmago pa bi postal deveti najstarejši dobitnik dirke v zgodovini, s čimer bi prehitel Phila Reada. Trenutno najstarejši zmagovalec v najvišjem razredu je Britanec Fergus Anderson. Slavil je leta 1953 v Montjuichu pri štiriinštiridesetih letih in dvesto sedemintridesetih dneh.

Nadalje, Rossi bo imel možnosti naskakovati zmago na dveh dirkališčih, kjer v Moto GP-ju ni bil še nikdar najhitrejši, tj. v Austinu in Aragonu. Po drugi strani bi lahko z dominanco na ameriških tleh nadaljeval Marc Marquez, ki je tam zmagal preteklih devet sezon. Edino dirkališče, ki ga Španec v najvišjem razredu še ni osvojil, je Motegi.

Napeto bo tudi med proizvajalci. Yamaha obeta, da bo z dodatkom k dosedanjim petinšestdesetim zmagam zmanjšala zaostanek naproti Hondi, ki jih ima sto tri. Suzuki se bo boril za prvo zmago po letu 2007, ko je bil za njih v Franciji najhitrejši Avstralec Chris Vermuelen. Ducatijeva zadnja zmaga je prav tako prišla iz rok Avstralca, in sicer Caseya Stonerja, ki se je veselil leta 2010 na svoji domači dirki. V zadnjem času bolj kot ne spremljamo dominanco Honde ter Yamahe, za kar so zaslužni predvsem Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Valentino Rossi in Marc Marquez, ki so si med seboj “razdelili” vse pokale za zmago od Stonerjeve na Philip Islandu leta 2012 naprej.

Leta 2016 bo dirkališče Comunitat Valenviana Ricardo Tormo gostilo zaključno dirko petnajsto sezono zapored. V letih 2006, 2013 in 2015 se je na njem odločalo tudi o svetovnem prvaku.

Lani smo v Qatarju in Silverstonu videli popolnoma italijanski oder za zmagovalce. V Valenciji smo bili priča španski prevladi. Tak dosežek je največkrat, tj. štiriindvajsetkrat, uspel Američanom, sledijo pa jim Britanci s triindvajsetkrat. Britanci bi lahko letos izenačili ali celo presegli rekord, saj imajo na štartni vrsti Cala Crutchlowa, Bradleya Smitha in Scotta Reddinga.

Na vrhu knjige rekordov v številu zmag v najvišjem razredu motošporta so zapisani Španci, ki so zaenkrat prišli do števila sto ena. Deset zmag za njimi so Italijani, ki pa lahko ogrozijo prvo mesto s kar nekaj potenciali med dirkači. Marc Marquez lahko prehiti izkušenega Danija Pedroso v številu zmag v Moto GP-ju. V samo treh sezonah si jih je namreč uspel privoziti štiriindvajset, kar je ravno toliko, kot je uspelo legendarnemu Wayneju Raineyu oz. štiri manj kot njegovemu trenutnemu moštvenemu kolegu.

Foto: Yamaha

53 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
53
0
Radi bi slišali tvoje mnenje, prosim napiši komentar!x
()
x