Kdo je Ferrarijev zadetek v polno?

Avtor prispevka: , objavljeno 11. aprila 2017 .

Prvi uspehi Ferrarija v letošnji sezoni so presenetili mnoge analitike Formule 1. Če so se še preteklo sezono borili z ostalimi, so se morali na prvih dveh dirkah drugi boriti z njimi.

In kaj se je takšnega spremenilo v času zimske pavze? Niki Lauda je prepričan, da je za uspeh kriv novi tehnični vodja ekipe Ferrari Mattia Binotto. To je omenil tudi v pogovoru za italijanski časopis Repubblica.

»A mislite da je Binotto Italijan? Po priimku morda že, drugače pa prihaja iz Švice in temu primerno je vas Italijane tudi organiziral in poskrbel za to da delate ter vam dal dovolj prostora za vaše ideje,« je bil jasen Lauda.

Lauda vse stavi na Binottija. »On je glavna figura uspeha pri njih, v to popolnoma verjamem,« je prepričan Lauda. Kakor koli že, Binotti ni imel lahkega dela, saj je bila osnova za SF70H ustvarjena še z njegovim predhodnikom, vendar mu je  uspelo s prevzemom tehničnega dela ekipe in spremembami pravil ustvariti dirkalnik, ki ponovno spominja na uspehe rdeče ekipe.

Ne glede na vse pa ne smemo vsega ocenjevati po prvi dveh dirkah. Ali je ekipi iz Maranella dejansko  uspelo, bo pokazala prva polovica sezone. Kljub vsem spremembam je letos pomembno, da se dirkalniki še naprej nadgrajujejo in razvijajo, saj nobena izmed ekip ni ustvarila dirkalnika, ki bi bil na maksimumu vseh predpisov. Prostora za dodaten razvoj in iskanje dodatnih stotink prednosti je še dovolj.

Kdo sploh je Mattia Binotto, o katerem do sedaj ni bilo veliko slišati v okviru Formule 1? Od vsega začetka je povezan s Ferrarijem, resda najprej zgolj preko njihove tovarne, kjer je začel kot motorni inženir in na koncu leta 2013 prevzel vodenje celotnega oddelka za motorje. Tako je sodeloval tudi pri prehodu na hibridne motorje v okviru Formule 1 in bil odgovoren za prve premike Ferrarija na staro mesto, s čimer je omogočil, da se lahko ekipa z dirkalnikom bori tudi za zmage. Te uspehi so ga pripeljali do današnje pozicije.

Tudi Maurizio Arrivabene ima v novega vodjo veliko zaupanje, še vedno pa je odprto vprašanje, zakaj se je moral James Allison na hitro posloviti. »Ne poznam razlogov, lahko pa rečem, da sem vesel, da ga imamo sedaj v ekipi,« je priznal Lauda, saj je Allison sedaj del ekipe Mercedes. To je morda  lahko tudi dodatna prednost za ekipo Mercedes, saj Allison dobro pozna konkurenco iz ekipe Ferrari, in to bolje kot vsi ostali. V to verjame tudi Lauda.

Foto: Ferrari