KAZENSKE TOČKE sezone 2020: VETTEL od zlobneža do svetnika

Avtor prispevka: , objavljeno 27. decembra 2020 .

Od zlobneža do svetnika: Sebastian Vettel je v letošnji sezoni na stezi opravil izjemno spremembo, vsaj kar se tiče kazenskih točk. V lanskem letu bi Nemec to “tekmovanje” še dobil, a letos si ni prislužil niti ene točke.

Na vrhu tabele kazenskih točk letošnje sezone je Alex Albon, ki je za drugo leto izgubil sedež pri Red Bullu. Britanec tajskih korenin je edini zbral sedem točk. V Silverstoneu (trčenje z Magnussenom), Monzi (izrivanje Grosjeana), Sočiju (napačna vrnitev na stezo) in Nürburgringu (trčenje s Kvjatom). Drugače bi na vrhu kraljeval Lewis Hamilton, če mu komisarji v Sočiju ne bi naknadno črtali kazenskih točk zaradi testiranja štartov na nepravem mestu. Tako pa je aktualni prvak s šestimi točkami zasedel le drugo mesto, ki si ga deli z rojakom Georgeom Russellom. Hamilton je prve štiri točke dobil že na uvodu sezone v Spielbergu, ker najprej ni upočasnil v fazi rumene zastave, pozneje pa je še trčil z Albonom.

V sezoni 2019 je bil Sebastian Vettel še zlobnež karavane Formule 1, letos se je pokazal kot svetnik.

Tudi njegovi naslednji točki sta bili gorivo za razprave. Dobil jih je v Monzi, ko je zapeljal v bokse, ki pa so bili zaradi dirkalnika Magnussena zaprti. Pripadajoča kazen ga je stala zmage. George Russell pa je letos storil le dva prekrška, a konkretna. Vsakič po tri točke je dobil v Silverstoneu in Istanbulu, ko je spregledal dvojno rumeno zastavo. Očitno je bila letos Velika Britanija dežela prekrškarjev Formule 1. Kajti na četrtem mestu najdemo še Landoa Norrisa, ki je zbral pet kazenskih točk. Pomeni, da so vsi dirkači iz Otoka zasedli prva štiri mesta te nepriljubljene lestvice. Zato pa je seznam dirkačev brez kazni letos bistveno daljši. Če sta bila lani le dva dirkača brez greha, jih imamo letos osem. Valtteri Bottas je vsaj tukaj na vrhu, kajti brez kazenskih točk je Finec opravil že lansko sezono.

Na prvih dveh mestih letošnje razpredelnice dirkačev z največ kazenskimi točkami, najdemo Alexa Albona in Lewis Hamiltona. Ob dirkača sta se pobliže spoznala že na uvodni dirki letošnje sezone v Avstriji.

Prav tako brez kazenske točke letos so še naslednji dirkači: Sebastian Vettel (Ferrari), Max Verstappen (Red Bull), Pierre Gasly (AlphaTauri), Nicholas Latifi (Williams), Nico Hülkenberg (Racing Point), Pietro Fittipaldi (Haas) in Jack Aitken (Williams). Zadnji trije se lahko pohvalijo le s tremi, dvema in eno dirko. Zdajšnje kazenske točke se prenesejo v novo sezono in zapadejo točno po enem letu. Zapora trenutno ne grozi nobenemu dirkaču, kajti šele pri dvanajstih točkah mora dirkač naslednjo dirko gledati iz garaže. Vendar pa morajo dirkači paziti, kajti sezona 2020 se je začela pozno, tako da bodo prve točke zapadle šele na začetku julija. Pomeni po deseti dirki sezone 2021.          

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish