Kanadska dirka zaradi spodrsljaja manekenke krajša za 2 kroga

Avtor prispevka: , objavljeno 11. junija 2018 .

Dirka za VN Kanade ni postregla s kaj prida razburljivim dogajanjem, zato se je bomo najverjetneje spomnili po neljubem spodrsljaju, ko so se organizatorji odločili, da bo s ciljno zastavico zamahnila manekenka in aktivistka Winnie Harlow, ta pa je to storila krog prezgodaj in v skladu s pravilnikom so kot uradni rezultat dirke upoštevali vrstni red dirkačev ob koncu 68. kroga in ne ob koncu 70.

To k sreči ni poseglo v rezultate, razen tega, da je najhitrejši krog dirke uradno dosegel Max Verstappen in ne Daniel Ricciardo, ki je najhitrejši krog postavil v 70. krogu. Seveda to ne spremeni točkovanja svetovnega prvenstva, če odmislimo številne gledalce, ki so na športnih stavnicah izgubili ali dobili stavo, pa to pomeni glavobol za moštvo Red Bulla, ki svojima dirkačema izplačuje denarne nagrade za posebne dosežke, kot je tudi najhitrejši krog na dirki.

Prav v 70. krogu pa sta se tudi odvijala tesna obračuna za drugo mesto med Valtterijem Bottasom in Maxom Verstappnom ter za četrto med Danielom Ricciardom in Lewisom Hamiltonom, a k sreči ni prišlo do menjave mest, še večje olajšanje pa je bilo čutiti, ko nobeden izmed dirkačev ni upočasnil ob prezgodaj izobešeni ciljni zastavici.

“K sreči sem na armaturi v dirkalniku ter na tabli ob pit wallu videl število krogov,” je po dirki povedal zmagovalec Sebastian Vettel. “Toda če bi ostal brez radia in če ne bi pokazali table, bi zagotovo upočasnil. Potem bi lahko le upal, da bodo isto storili tudi ostali za mano. S tem se bodo morali ubadati drugi. Sam sem bil zaskrbljen, da bodo navijači še pred koncem dirke udrli na stezo, zato sem na napako opozoril prek radijske zveze.”

Harlowovo so sicer na dirki gostili v moštvu Mercedesa, manekenka pa si z dogodkom ni belila glave. Zadeva se ji je zdela celo zabavna, na twitterju pa je “krivdo” zvalila na sodnika, ki ji je dal znak, kdaj izobesiti zastavo. “Nisem kriva, saj so mi ukazali, naj zastavo izobesim krog prezgodaj. Hvaležna sem, da se ni nihče poškodoval,” je zapisala ob objavljeni fotografiji.

To pa tudi ni bil prvi spodrsljaj slavne osebnosti, kateri so zaupali dolžnost ob koncu dirke. Brazilski nogometaš Pele je na domači dirki leta 2002 sploh pozabil naznaniti konec dirke, Lewis Hamilton pa je leta 2014 na VN Kitajske zmagal krog prej, zaradi prav tako prezgodaj izobešene zastave.

Foto: twitter