Kako so se odrezali dirkači v Avstriji?

Avtor prispevka: , objavljeno 17. avgusta 2016 .

Andrea Iannone – ocena: 9

The Maniac je bil letos pod plazom kritik zaradi njegove vzdevku primerne vožnje, s katero se je večkrat zapletel s tekmeci. Še največ škode je naredil svojemu lastnemu moštvu, ko je v Argentini napadel moštvenega kolega Doviziosa in pri tem oba spravil s steze, moštvo pa stal dvojne uvrstitve na stopničke. V nedeljo se je odločil za mehko zadnjo gumo, proti vsem nasvetom Michelina in inženirjev v moštvu, kar mu je še olajšalo zmago, ki bi mu tako ali tako verjetno pripadla.

 

Andrea Dovizioso – ocena: 8

Desmodovi je cel konec tedna malenkost zaostajal za Iannonejem, njegovo sedem letno čakanje na drugo zmago razreda MotoGP pa se nadaljuje. Italijan ni uspel izkoristiti morda edinstvene priložnosti, ki mu jo je nudila steza, ki je bila še najbolj pisana na kožo Ducatiju. Na koncu je obžaloval bolj zadržano izbiro gum, zaaradi katere je imel še manj možnosti za boj za zmago.

 

Jorge Lorenzo – ocena: 8

Španec je sicer ves konec tedna zaostajal za moštvenim tekmecem Rossijem, a se je izkazal takrat, ko je bilo to pomembno. Njegovo tretje mesto je bilo realno gledano največ, kar je bilo v Avstriji mogoče doseči, če nisi sedel na tovarniškem Ducatiju. S pogumnim prehitevanjem Rossija in tempom, ki mu je Italijan lahko le sledil brez priložnosti za napad, si je Jorge zaslužil nekoliko višjo oceno.

 

Valentino Rossi – ocena 6

Rossi je sicer presenetil na kvalifikacijah, ko se je vrinil med Ducatija v prvi vrsti, toda po nekaj krogih in kratkem vodstvu je po dveh velikih napakah padel na četrto mesto, kjer se je morda malce preračunljivo po tihem sprijaznil s četrtim mestom in niti enkrat ni z napadom poizkusil Lorenza prisiliti v napako.

 

Marc Marquez – ocena: 7

Dirkač Honde je imel kar nekaj sreče, da pri padcu na tretjem treningu ni utrpel hujše poškodbe. Po izpahnjeni rami je bilo jasno, da bo Marquez na dirki le težko ogrožal dirkača Yamahe. Glede na karakteristiko steze je iz Honde, ki ji pospeševanja nikakor ne ležijo, kljub poškodbi izvlekel maksimum.

 

Maverick Vinales – ocena: 6

Španca, ki se prihodnjo sezono seli k Yamahi, je spet na cedilu pustil Suzukijev motocikel, kateremu je v zadnjih krogih dirke znova zmanjkalo oprijema. Posledično je v cilj pripeljal 14 sekund za zmagovalcem, obenem pa ni našel poti mimo poškodovanega Marqueza. Si pa vseeno Vinales zasluži pohvale za to, da se je uspel toliko časa držati vodilne skupine dirkačev.

 

Dani Pedrosa – ocena: 4

Pedrosa tudi tokrat ni našel forme, ki jo je kazal njegov moštveni kolega. Kvalifikacije je končal na dvanajstem mestu, zaradi česar je na dirki izgubljal čas v bojih s počasnejšimi dirkači, zaradi česar mu je Marquez še lažje pobegnil.

 

Scott Redding – ocena: 9

Poltovarniško moštvo Pramac Ducati že na treningih ni zmoglo posnemati hitrosti tovarniških Ducatijev, Scott pa je opravil odlično delo in na kvalifikacijah odpeljal osmi čas, kar je njegov drugi najboljši kvalifikacijski dosežek letos. Na štartu je izgubil nekaj mest, katere je do konca dirke pridobil nazaj, realno pa bi z dano opremo le težko končal višje.

 

Bradley Smith – ocena: 6

V Avstriji je Smith pokazal eno boljših predstav letos. Tako na kvalifikacijah kot na dirki je ugnal moštvenega kolega Espargaroja, dirko pa je končal na devetem mestu, kot drugi najboljši netovarniški dirkač. Po dirki je sicer dejal, da je imel okrog deset odstotkov preveč goriva, kar ga je morda stalo boljše uvrstitve.

 

Pol Espargaro – ocena: 4

Pol je v letošnji sezoni ponavadi boljši izmed dirkačev moštva Tech 3, zato je bil njegov zaostanek osmih sekund za moštvenim kolegom Smithom kar presenetljiv. Dirko je sicer začel s 15. mesta, kar je njegovo najslabše izhodišče letos.

Foto: Ducati