Kako je Hamilton postal prvak

Avtor prispevka: , objavljeno 26. novembra 2014 .

Lewis Hamilton je v Abu Dabiju osvojil svoj drugi naslov svetovnega prvaka, pripravili pa smo tudi kratek pregled, kako se je v njegovo korist razpletla letošnja sezona.

Odstop v Avstraliji

Hamilton je v soboto osvojil najboljši štartni položaj, toda na dirki se je zalomilo, saj je na njegovem motorju odpovedal eden izmed valjev. Po nekaj krogih se je Britanec odločil odstopiti, zmago pa je slavil Nico Rosberg.

Točke: Rosberg 25, Hamilton 0

 

Zmaga v Maleziji

Tudi drugo dirko sezone je Hamilton začel z najboljšega štartnega mesta. Do cilja je zlahka pripeljal kot vodilni in na koncu tudi vknjižil prvo zmago sezone, Rosberg pa je končal tik za njim.

Točke: Rosberg 43, Hamilton 25

 

Bahrajn, še ena zmaga

Dirko je tokrat s prvega mesta začel Rosberg, a ga je Hamilton prehitel v prvi ovinek. Z Nemcem sta se zapletla v dvoboj, ki ga je moštvo končalo z različnima taktikama. Le varnostni avtomobil je Rosbergu ponudil priložnost za zmago, toda Hamilton vodstva do cilja ni izpustil iz rok.

Točke: Rosberg 61, Hamilton 50

 

Zmaga po Rosbergovih težavah

Hamilton je bil najhitrejši na mokrih kvalifikacijah, v nedeljo pa je bil v suhih pogojih pretrd oreh za tekmece. Rosberg se je soočil s tehničnimi težavami nato pa se še zapletel z Valtterijem Bottasom, a je v cilj pripeljal na drugem mestu in ostal v vodstvu v točkovanju prvenstva.

Točke: Rosberg 79, Hamilton 75

 

Tesen obračun v Španiji

Mercedesov dirkalnik je bil premočan tudi v Barceloni. Hamilton in Rosberg sta ves čas vozila tesno en za drugim, moštvo pa je zopet ubralo različno taktiko in Hamilton je v cilj pripeljal 0.6 sekunde pred Rosbergom.

Točke: Hamilton 100, Rosberg 97

 

Poraz v “vročem” Monaku

Rosberg je v soboto osvojil najboljši štartni položaj. Hamilton ga je obtožil umazane igre, ko je Nemec v enemu izmed ovinkov zapeljal s steze. Jezni Britanec je napovedal, da bo Rosberga zrinil s steze, če bo treba, toda Rosberg je bil zanj večji del dirke prehiter, naposled pa je Hamilton izgubl stik z moštvenim kolegom, saj naj bi mu v oko priletela umazanija. Kljub vsemu je v cilj pripeljal na drugem mestu.

Točke: Rosberg 122, Hamilton 118

 

Odstop v Kanadi

Napaka na kvalifikacijah je Hamiltona izločila iz boja za najboljše štartno mesto. Čeprav se je po začetku dirke uspel prebiti pred Nemca, ga je le ta v prvem ovinku prehitel nazaj. Prerivanje Srebrnih puščic je izkoristil Vettel, ki je za kratek čas prehitel Britanca. Hamilton se je prebil mimo Red Bullovega dirkača in lovil Rosberga, toda na obeh dirkalnikih je odpovedal sistem za regeneracijo energije na turbini. Hamilton je težavo poskušal obiti z drugačnim zavornim razmerjem, kar je preobremenilo zavore in sledil je odstop. Rosberg je do cilja pripeljal na drugem mestu.

Točke: Rosberg 140, Hamilton 118

 

Polom na kvalifikacijah v Avstriji in drugo mesto

Hamilton je dirko v Avstriji začel šele z devetga mesta, saj je po nizu napak v zadnjem delu kvalifikacij ostal brez hitrega kroga. S premočnim Mercedesovim dirkalnikom se je zlahka prebil do tretjega mesta, s pomočjo taktike pa je do konca dirke prehitel še Bottasa in se veselil drugega mesta, za zmagovalcem Rosbergom.

Točke: Rosberg 165, Hamilton 136

 

Domača zmaga v Silverstonu

Hamilton se je na deževnih kvalifikacijah pred domačim občinstvom prehitro veselil najboljšega štartnega položaja. Zadnji del kroga se je posušil in petim tekmecem omogočil hitrejši čas od Hamiltonovega. Dokaj hitro se je prebil mimo vseh tekmecev in se zopet podal v lov na Rosberga, kateremu pa je odpovedal menjalnik in zmago je moral prepustiti Hamiltonu.

Točke: Rosberg 165, Hamilton 161

 

Nočna mora v Nemčiji

Hamiltonu so v drugem delu kvalifikacij odpovedale zavore, zaradi česar je zletel v zaščitno ogrado. Pred dirko je bilo na njegovem dirkalniku treba zamenjati poškodovan menjalnik, zaradi česar je bil kaznovan z odvzemom štartnih mest. Dirko je tako začel z 20. mesta in se krog za krogom prebijal v ospredje. Pri preboju se je zapletel v več manjših trčenj, a jo je odnesel brez posledic. Toda na koncu se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, saj je bil Bottas enostavno prehiter. Rosberg pa je slavil na domačih tleh.

Točke: Rosberg 190, Hamilton 176

 

Ognjena Madžarska

Hamiltonov dirkalnik je v prvem delu kvalifikacij zajel ogenj, zato je dirko moral posledično začeti iz boksov. Med dirko se je tudi s pomočjo drugačne taktike prebil pred Rosberga na tretje mesto. Nemec sicer v boju za taktično zmago, je dobil navodila, naj počaka, da se mu Hamilton umakne, Britanec pa je navodila ekipa preprosto ignoriral in Rosbergova priložnost je splavala po vodi. Hamilton je dirko končal na tretjem, Rosberg pa na četrtem mestu.

Točke: Rosberg 202, Hamilton 191

 

Belgijske iskrice

Rosberg je dirko začel s prvega mesta, a ga je Hamilton na štartu uspel prehiteti. Toda Rosberg je bil hitrejši od Britanca in tokrat ni nameraval čakati, da bi ekipa Hamiltona prosila, naj ga spusti mimo. V šikani Les Combes je zapeljal ob Britanca, ki pa mu je hladnokrvno zaprl linijo. Rosberg ni mogel preprečiti trčenja in njegovo krilce je prerezalo Hamiltonovo gumo. Britanec se je sicer pripeljal do boksov, toda po nekaj krogih se je odločil dirko predčasno končati. Po dirki je Hamilton trdil da je Rosberg vanj trčil namerno, čeprav so komisarji incident odpisali kot navadno dirkaško nesrečo.

Točke: Rosberg 220, Hamilton 191

 

Zmaga v Monzi

Hamilton je dirko v Italiji začel s prvega mesta, a po slabem štartu padel na četrto mesto. Kmalu je prehitel Masso in Magnussena ter se poskušal priključiti vodilnemu Rosbergu. Ta je na koncu štartno ciljne ravnine obvozil šikano in vodstvo prepustil Hamiltonu, ki je na koncu tudi zmagal

Točke: Rosberg 238, Hamilton 216

 

Singapur – sladka zmaga

Hamilton je dirko zopet začel s prvega mesta, Rosbergov dirkalnik pa je Nemca pustil na cedilu. V volanskem drogu dirkalnika se je nekako znašlo “čistilno sredstvo” ki je stopilo izolacijo elektične napeljave volana. Rosberg je moral odstopiti, Hamilton pa je zlahka zmagal in zopet prevzel vodstvo v točkovanju svetovnega prvenstva.

Točke: Hamilton 241, Rosberg 238

 

Zmaga na Japonskem

Na kvalifikacijah je bil boljši Rosberg, ki pa mu je v deževni suzuki sledil Hamilton. Ta je kljub izletu s steze uspel ujeti ter prehiteti Rosberga. Zmago je zasenčila huda nesreča Julesa Bianchija.

Točke: Hamilton 266, Rosberg 256

 

Prva zmaga v Rusiji

Hamilton je bil najhitrejši na kvalifikacijah, a ga je Rosberg ugnal na štartu. Toda še ena čudna napaka na zaviranju je Rosberga poslala na začelje kolone, saj je moral že ob koncu prvega kroga na menjavo gum. Hamilton se je zlahka sprehodil do zmage.

Točke: 291, Rosberg 274

 

Zmaga v Ameriki

Hamilton se je moral v soboto zadovoljiti z drugim mestom za Rosbergom, ki si je v prvem delu dirke nabral lepo prednost. Toda Hamilton je na novem kompletu koles našel hitrost in je moštvenega kolega ujel ter prehitel in slavil še eno zmago.

Točke: Hamilton 316, Rosberg 292

 

Brazilija – drugo mesto

Rosberg je bil najhitrejši na vseh prostih treningih, v vseh treh delih kvalifikacij, pa tudi na dirki. Hamilton se je s pomočjo taktike pred drugim postankom uspel približati Rosbergu, a je vse možnosti za zmago zapravil z vrtenjem na stezi. Rosberg je zmagal, Hamilton pa je bil drugi.

Točke: Hamilton 334, Rosberg 317

 

Abu Dabi – zmaga za konec sezone

Rosberg je bil sicer boljši na kvalifikacijah, a zaradi simptomov težav s sistemom ERS, ki so izbruhnile kasneje, je Nemec skoraj padel za oba Williamsa, Hamilton pa je zlahka pobegnil. Rosbergovi upi na zmago in morebitno osvojitev naslova so se dokončno stopili, ko je na njegovem dirkalniku povsem odpovedal sistem za regeneracijo energije iz izpušnih plinov. Hamilton je zlahka zmagal ter osvojil naslov svetovnega prvaka, Rosberg pa je v cilj pripeljal na 14. mestu.

Točke: Hamilton 384, Rosberg 317

Foto: Mercedes

0 0 glasovi
Oceni komentar
16 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje