Kako je George RUSSELL razgalil GLAVNI PROBLEM Formule 1

Avtor prispevka: , objavljeno 8. decembra 2020 .

Pred slabimi dvajsetimi leti je Niki Lauda, preden se je skobacal v Jaguarjev dirkalnik, dejal: “Dajte dresirano opico v moderen dirkalnik Formule 1 in znala ga bo peljati.” Sicer se je na kasnejši testni vožnji dvakrat zavrtel in bil petnajst sekund počasnejši od takratnega dirkača ekipe Jaguar, Pedra de la Rose, je legendarni Avstrijec vseeno dokazal, da se je moč hitro priučiti uporabe novih tehnologij, pa čeprav se je za svojo izjavo kasneje vseeno posipal s pepelom.

A vrnimo se nazaj v prihodnost. “Nisem presenečen,” je po drugem mestu Georgeja Russella na kvalifikacijah za VN Sakhirja povedal Carlos Sainz. Britanec je imel vsega tri dni časa, da se vsaj približno navadi na Mercedesov dirkalnik, a mu je ob daljši medosni razdalji, popolnoma drugačnih nastavitvah in dirkalniku, ki zahteva popolnoma drugačen stil vožnje, na dveh prostih treningih uspelo odpeljati bolje od njegovega moštvenega kolega, ki je član srebrnih (črnih) puščic že več let, v kvalifikacijah pa je za finskim veteranom zaostal vsega 26 tisočink sekunde.

Da ne omenjamo še tega, da je vse skupaj odpeljal v kokpitu, ki je bil zanj prekratek (Hamilton je visok 174 cm, Russell pa 185 cm) in s številko manjšimi čevlji, kot jih nosi sicer.

George Russell je bil zelo razočaran po dirki za VN Sakhirja, a sam sebi nima kaj očitati.

Prva vrsta po kvalifikacijah je seveda voda na mlin vseh kritikov, ki pravijo, da lahko v Mercedesu zmaga pravzaprav vsak. “Če želite osvojiti prvenstvo, morate sedeti v Mercedesu,” poudarja Lando Norris. “Mislim, da bi lahko veliko voznikov storilo kaj podobnega in napovedalo konkreten boj Valtteriju ali celo Lewisu.”

Na drugi strani se mladi Britanec zaveda, da ljudje Russella v Williamsu po njegovi kakovosti nikoli ne bodo primerjali s Hamiltonom, pa čeprav je na dirki dokazal, da je sposoben v nekaj dneh osvojiti zmagoviti dirkalnik in dirko odpeljati v maniri sedemkratnega svetovnega prvaka, pa čeprav se moramo zavedati, da tudi v F1 ena lastovka še ne prinese pomladi.

Lewis Hamilton je najuspešnejši voznik svoje generacije in vsekakor tudi eden najboljših, če ne že najboljši. Pri tem moramo ob nespornem dirkaškem talentu omeniti tudi njegov pomemben prispevek pri razvoju dirkalnika, ki je danes v F1 (ob ustrezno opravljenih postankih v boksih) praktično nepremagljiv in njegovo konstantnost ter psihično trdnost, ki je njegov moštveni kolega nima.

En dirkač, dva kokpita in (pre)velika razlika.

“Če nekoga, ki se vsak konec tedna bori za 15. mesto, posadite v zmagovalni avto in suvereno vodi dirko, potem to zame samo kaže, kaj trenutno najbolj manjka Formuli 1,” pravi Sainz. “Če bi bili dirkalniki bolj skupaj, kar se konkurenčnosti tiče, bi lahko imeli neverjeten šov in dirkači bi dejansko lahko pokazali, iz kakšnega testa so.”

“Na žalost je trenutno tako, da sta moštvo in avto zelo pomembna. Na stezi imamo toliko talenta, da bi se vsi vozniki lahko uvrstili v kvalifikacije v treh desetinkah sekunde,” je dejal Španec. Namesto tega sta zgornji in spodnji razpredelnice pogosto ločena za več kot dve sekundi.

Sainz tudi poudarja, da prehod na nov dirkalnik za voznika ni tako težak, kot se zdi na prvi pogled. Vsaj tako se mu je zdelo, ko je sredi sezone iz ekipe Toro Rosso prestopil v Renault: “Limite dirkalnika sem našel že v svojih prvih kvalifikacijah. Ni težko biti hiter z avtomobilom, ki ga ne poznate – vsaj kot voznik Formule 1 ne.”

Ne glede na to, kar se je dogajalo minulo nedeljo, je jasno nekaj – Formula 1 potrebuje bolj izenačene dirkalnike, da bi vozniški talent lahko prišel do izraza. Poglejmo samo prvenstvo MotoGP, kjer smo v letošnjem letu na štirinajstih dirkah imeli devet različnih zmagovalcev na šestih različnih motociklih in kjer ni nič čudnega, če se celotna karavana dirkačev v kvalifikacijah zvrsti znotraj pol sekunde in da zmago slavi tudi t.i. satelitsko moštvo oziroma B-ekipa proizvajalca motociklov. V Formuli 1 je takšna zmaga (Gasly v Monzi ali Perez v Sakhirju) prej izjema, ki potrjuje pravilo.

V MotoGP ni nič čudnega, če na dirkah slavi satelitsko moštvo. V F1 so takšne zmage sila redke in običajno posledica okvar ali zapacane strategije vodilnih ekip in ne konkurenčnosti dirkalnika.

V Formuli 1 je že zadnjih nekaj let situacija na vrhu precej enoznačna, letos pa je zadeva še bolj obrnjena v smer Mercedesa, saj sta črni puščici osvojili vse prve startne položaje z izjemo tistega na drsališču (oprostite, dirkališču) v Istanbulu.

Dejstvo je, da je Formula 1 pomemben marketinški kanal za dokazovanje superiornosti izdelkov in tega se predvsem pri Mercedesu dobro zavedajo. Samo upamo lahko, da bo reforma v sezoni 2022 res prinesla tako zelo pričakovano večjo konkurenčnost preostalih ekip in da bo tekmovanje pridobilo na zanimivosti, ker navsezadnje je prav to glavni prodajni atribut Formule 1.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish