Kako bo kriza po koncu epidemije vplivala na razred MotoGP

Avtor prispevka: , objavljeno 13. aprila 2020 .

Zaradi velikega vpliva, ki ga bo imela epidemija Koronavirusa na finančno plat motociklističnega razreda se kot ena možni rešitev omenja skrajšanje dirkaškega vikenda na tri dni.

Trenutno se v svetu motociklizma poleg ugibanj o ponovnem začetku tekmovanja pojavlja vse več vprašanj o sami prihodnosti le tega. Jasno je namreč, da bo imela ta pandemija precejšen ekonomski vpliv na samo tekmovanje. To zadeva tako sama moštva kot tudi pokrovitelje, ki investirajo v prvenstvo. Nedolgo nazaj je športni direktor Ducatija Paolo Cibatti v enem izmed intervjuju dejal, da bodo morali vsi vpleteni v tekmovanje dobro premisliti kako naprej, saj bo na voljo precej manj denarja. To pa bo vplivalo predvsem na razvoj motociklov. V sezoni 2021 bi tako lahko (vsaj kar se tiče motorja in aerodinamike) dirkači nastopali z letošnjimi motocikli.

Še eden izmed predlogov za znižanje stroškov naj bi bil v skrajšanju dirkaškega konca tedna za en dan. Ta trenutno poteka preko štirih dni, od četrtka, ki je rezerviran za medije ter promocijske aktivnosti pa do nedelje. Z “odstranitvijo” četrtka bi tako vse medijske obveznosti opravili v petek dopoldne s čimer pa bi tudi odstranili enega izmed štirih (treh za nižja razreda) prostih treningov. Sobotni in nedeljski program pa bi potekal tako kot v preteklosti. Tako bi privarčevali pri dveh stvareh. Prva je ena prespana noč v hotelu manj (na vikend), kar pomnoženo z 20 ob upoštevanju vseh članov moštva že predstavlja lep delež.

Druga pa je manj opravljenih kilometrov na stezi. Manj kilometrov ob enakem številu dirk pomeni, da bodo moštva porabila manj pogonskih enot ter ostalih delov. Vse to z upoštevanjem, da bi bilo tako tudi padcev nekoliko manj. Dirkači pa bi manj časa, da odpravijo težave in se pripravijo na dirko. Nobena izmed teh rešitev pa ne bi vplivala na prodajo kart. Sobotno in nedeljsko dogajanje, ki je najbolj obiskano bi namreč še vedno potekalo nespremenjeno. Še najbolj bi se nad temi spremembami pritoževale televizijske hiše.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish