Kaj je novega na letošnjem dirkalniku Ferrarija?

Avtor prispevka: , objavljeno 27. januarja 2016 .

Projektno ime letošnjega dirkalnika iz Maranella sliši na ime 667, ta pa se bo precej razlikoval od svojega predhodnika. To je posledica povsem nove filozofije, ki jo je pri tem dirkalniku v celoti uveljavil tehnični direktor James Allison. Lanski Ferrari je bil namreč zasnovan po zamislih Nicolasa Tombazisa in Pata Frya in je še vedno močno “slonel” na filozofiji iz leta 2014, ki je bila posledica preferenc Fernanda Alonsa.

Špančev slog se bistveno razlikuje od dirkaškega sloga Sebastiana Vettla in Kimija Raikkonena, kar tudi pojasnjuje Finčeve težave v primerjavi z Alonsom. “Alonsov” dirkalnik preprosto ni dopuščal nastavitev, ki bi ležale Raikkonenu, lanski SF15-T pa je v zadnjem hipu doživel nekaj zasilnih sprememb, a zaradi pozne kadrovske rošade je bilo nekatere točke dirkalnika nemogoče spremeniti.

Najpomembnejša točka je najbrž prednje vpetje. Alonsu je v rdečem dirkalniku bolj ustrezalo vpetje z vlečno letvijo. Tega bi se v Maranellu znebili že lani, a je bilo v izdelavo dirkalnika do prihoda Allisona vloženega že preveč dela, da bi lahko začeli z ničle. Ferrari pa se letos vrača nazaj k bolj običajnemu vpetju s potisno letvijo, zaradi katerega bosta tako Vettel, kot Raikkonen v roke dobila prednji del dirkalnika, ki jima bolj ustreza, hkrati pa še dovoljuje fine nastavitve.

Na novem Ferrariju bomo videli kratek nos, ki se je po izkušnjah v lanski sezoni očitno izkazal za boljšo rešitev, saj so se zanj odločili v večini ekip. Takšna oblika nosu namreč dopušča boljši pretok zraka čez prednje krilce in pod dirkalnik, s čimer ustvari več oprijema na prednjem delu, kar bo dirkačema še dodatno pomagalo pri ogrevanju prednjih gum – težavi, zaradi katere lani na kvalifikacijah nista mogla postaviti časov, ki bi jih sicer lahko.

Po nekaterih poročanjih naj bi na nosu dirkalnika videli tudi “S-Duct” oziroma S-kanal, ki pri pri določenih hitrostih, naprimer na ravninah, zmoti tok zraka na prednjem krilcu in tako zmanjša upor, s tem pa omogoči hitrejše in lažje pospeševanje.

Letos Scuderia pripravlja povsem spremenjeno konfiguracijo pogonskega sklopa, ki omogoča bolj vitek zadek. Ena izmed težav lanskega dirkalnika so bile stranice, ki so bile za odtenek večje od drugih vrhunskih ekip. Na letošnjem dirkalniku bo pokrov motorja ožji, pod njim pa bo skrit nov menjalnik in vpetje z vlečno letvijo. Šušlja pa se o tudi o nekoliko drugačnemu naklonu hladilnikov v stranicah, zaradi česar bodo le te še toliko bolj vitke.

2016 ferrari 667

Pogonska enota bo, kot rečeno, doživela vrsto sprememb. MGU-K enota (obnova energije iz izpušnih plinov) je z zadka preseljena na bok bloka pogonskega agregata, s čimer bodo izkoristki nekoliko večji, s tem pa bo večja tudi moč motorja.

Preseljen bo tudi hladilnik vstopnega zraka (intercooler) s čimer naj bi bile odpravljene težave z vsesavanjem “toplega” zraka, posledično pa bo tudi večja moč motorja.

52 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish