Jordan: Hamilton je sam zapravil naslov

Avtor prispevka: , objavljeno 22. marca 2017 .

Prvi dirkaški vikend se vse bolj bliža in tako so tudi pogovori s strokovnjaki in poznavalci Formule 1 vse bolj pogostejši. Tokrat se je Eddie Jordan kritično razgovoril o Lewisu Hamiltonu. V pogovoru za The Times je bil mnenja, da si je Hamilton za lanski poraz v boju za naslov kriv sam.

»Nikoli ne bi smel izgubiti naslova svetovnega prvaka na takšen način. Tega dejstva se zaveda, saj si je sam kriv, da ga je izgubil s svojo lahkomiselnostjo,« je bil kritičen nekdanji lastnik moštva F1 .  Kot vemo je bila končna razlika med Hamiltonom in Nicom Rosbergom na koncu le pet točk in Jordan je mnenja, da je Hamilton te točke zapravil sam.

»Mislim, da je v lanski sezoni Hamilton izgubil svoj fokus in to je neprofesionalno,« je nadaljeval v svojem slogu. Jordan je mnenja, da je imel Hamilton že ob poletni pavzi naslov svetovnega prvaka trdno v rokah, nato so prišle dirke na drugi strani oceana, kjer bi se naj Hamilton, po njegovem mnenju, ukvarjal z drugimi stvarmi, in ne z dirkanjem. In tako je Rosbergu uspelo še enkrat obrniti kolo v boju za naslov svetovnega prvaka.

Pred poletno pavzo v lanski sezoni je imel Hamilton pred Rosbergom 19 točk prednosti in je osvojil vse zadnje štiri dirke do premora. Po poletni pavzi je Rosbergu uspelo zmagati na štirih od prvih petih dirk in tako se je bitka za naslov svetovnega prvaka ponovno nagnila na njegovo stran.

Tudi Jordan pravi, da drži, da je Hamilton zmagal zadnje štiri dirke pretekle sezone, vendar je Rosberg na njih uspel osvojiti drugo mesto in tako je še vedno držal naslov svetovnega prvaka v svojih rokah. Po njegovem mnenju je Hamilton svojo neprofesionalnost dokazal tudi s tem, ko je za svoje poraze v drugem delu lanske sezone krivil ekipo ter tehniko in ne sebe.

Za poraz sezone je po mnenju Jordana kriv tudi življenjski stil, ki ga ima Hamilton. S tem ni prvi, ki je tako kritiziral Britanca. Tudi Damon Hill je leta 2015 izjavil, da bo neprestano jet-set življenje vplivalo tudi na vse slabšo koncentracijo in dirkanje trikratnega prvaka. Tudi Jackie Stewart je bil lansko leto kritičen do stila življenja, ki ga ima nekdanji dirkač McLarna.

»Kot dirkač moraš delovati tudi kot  zgled. To se morda sliši dolgočasno, ampak tako pač je. To je tudi za Hamiltona dolgočasno in si je zato iskal zatočišče v svetu zabave, kar je seveda vplivalo tudi na njegov način dirkanja. So stvari, ki so podvržene nekaterim pravilom in življenje dirkača to tudi zagotovo je,« je takrat Stewart kritiziral Hamiltonovo snemanje na motorju.

In če pogledamo pod črto, se je Rosberg podvrgel tem pravilom in mu je lansko leto tudi uspelo. Torej je le nekaj resnice tudi v teh, za nekoga bolečih, kritičnih besedah.