Joan Mir novi svetovni prvak MotoGP in njegova zgodovina

Avtor prispevka: , objavljeno 15. januarja 2021 .

Joan Mir, Španec, rojen 1.9.1997, je novi svetovni prvak razreda MotoGP. Španec je najboljše znal izkoristiti spremenjene letošnje razmere zaradi novega virusa in odsotnosti Marca Marqueza zaradi poškodbe.

Lansko sezono je začel zadržano in na prvih treh dirkah kar dvakrat zaključil dirko brez točk. Na dirki v Avstriji je prvič prišel do stopničk z drugim mestom in nato začel nizati konstantne rezultate. Sezono je nadaljeval z šestimi stopničkami in na prvi dirki v Valencii tudi z prvo zmago v sezoni. Na zadnji dirki ni preveč tvegal in tudi ni imel najboljšega ritma in dirko varno pripeljal do konca z dovolj točkami pa je osvojil svoj drugi naslov in prvi naslov v MotoGP. Na zadnji dirki sicer ni najbolje nastopil, vendar si je naslov zagotovil že dirko pred koncem sezone. Pravilo, ki ga je uvedla Dorna za zamrznitev razvoja motorja za sezono 2021 bo najbolj ustrezalo prav ekipi Suzukija, saj imajo trenutno najbolj konkurenčen motor med vsemi ekipami. Spomniti moramo, da obstaja možnost da v naslednji sezoni v najelitnejšem razredu znova spremljamo serijskega zmagovalca Marca Marqueza, če bo svojo poškodbo saniral do začetka sezone. To bi znalo močno spremeniti razmerja med ekipami in pomešati boj za naslov prvaka.

Pred začetkom lanske sezone sta oba dirkača Suzukija podpisala novi dve-letni pogodbi in s tem je Suzuki omogočil dirkačema brezskrbno borbo za naslov. Mogoče je bil prav to razlog za konstantne rezultate.

Mir je svoj kariero začel v tekmovanju Red Bull MotoGP Rookies Cup preden se je preselil v Moto3. V tekmovanju je sodeloval v sezoni 2013 in 2014. V sezoni 2014 je z tremi zmagami in šestimi stopničkami in bil skupno drugi za Jorge Martin.

V Moto3 je prvič debitiral v sezoni 2015 z ekipo Leopard Racing na dirkališču Phillip Island v Avstraliji, kjer je zamenjal poškodovanega Hirokija Ono. Prve svoje dirke ni uspel končati zaradi padca. V sezoni 2016 je z isto ekipo redno tekmoval in skupaj z Fabiom Quartararojem in Andreo Locatellijem. Prvo zmago je zabeležil v Avstriji na 11. dirki sezone. V tej sezoni je dosegel tudi še dve uvrstitvi na zmagovalni oder v San Marinu in Valencii. Skupno je končal na petem mestu z 144 točkami. V sezoni 2017 je osvojil svoj prvi naslov prvaka. Od skupno 18 dirk jih je slavil 10 in osvojil 13 stopničk, ter prepričljivo dobil prvenstvo z 93 točkami prednosti pred Romanom Fenatijem.

Po uspešni sezoni se je v letu 2018 preselil v Moto2 k ekipi Marc VDS Racing Team. Sezono je končal z štirimi stopničkami na skupnem šestem mestu.

Nato je sledila selitev v MotoGP. Mnogi so bili mnenja, da mnogo prehitro, saj v Moto2 ni pokazal blestečih rezultatov. V ekipi Suzukija je nadomestil Andreo Iannoneja. V svoji krstni sezoni v MotoGP je dosegel, kar nekaj uvrstitev med najboljših deset. Dve dirki je moral po testiranjih v Brnu izpustiti, kjer ga je nadomestil Sylvain Guintoli. Svoj najboljši rezultat v sezoni je Mir dosegel v Avstraliji z petim mestom. Sezono je zaključil na 12. mestu z 92 točkami. Zaostal je tudi za najboljšim novincem v sezoni Fabiom Quartararojem.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish