Jezni Cruthclow: Rossi ali Marquez na mojem mestu ne bi bila kaznovana

Cal Crutchlow meni da si kazni za prehiter štart ni zaslužil
Avtor prispevka: , objavljeno 1. aprila 2019 .

Cal Crutchlow je na dirki za VN Argentine po mnenju komisarjev prehitro štartal in za to moral na kazensko vožnjo skozi bokse. Britanec, ki je lani na tej dirki zmagal, se zagovarja, da je le lovil ravnotežje in nekoliko premaknil motor, prepričan pa je, da dirkači iz ospredja, kot sta Valentino Rossi ali Marc Marquez na njegovem mestu ne bi prejela kazni.

Crutchlow je pred dirko kazal dobro formo s katero bi se lahko boril za stopničke, toda po odsluženi kazni se je do konca dirke lahko povzpel le do dvanajstega mesta. Takoj po dirki je jezen odvihral v pisarno komisarjev, saj je prepričan, da si kazni ni zaslužil.

Pravila MotoGP pravijo, da mora motocikel stati pri miru, dokler se na semaforju ne ugasnejo rdeče luči, toda dovoljeno je nekaj manevrskega prostora. O takšnem prekršku, po pravilih, odločajo komisarji, ki presodijo, če je dirkač s premikanjem pridobil prednost ali ne.

Dirkač LCR Honde je pojasnil, da je z nogo lovil ravnotežje pri tem pa premaknil motocikel znotraj svojega štartnega mesta. Dejal je, da so mu komisarji pokazali posnetek kamere, ki začetek dirke snema pravokotno na dirkače, toda vztraja, da se ni premaknil niti za centimeter.

“Razočarani smo nad razpletom dirke, kar se tiče moje kazenske vožnje skozi bokse, za nekaj, kar pravijo da je bil prehiter štart in s čimer se nikakor ne strinjam,” je povedal po dirki. “Nihče v mojem moštvu in nihče drug, ki je videl posnetek se s tem ne strinja, razen komisarjev. Vodstvu dirke pa zamerim le to, da dvomim, da bi to kazen dali, Marcu, Valentinu, Doviju (Andrei Doviziosu) ali nekomu podobnemu.

Ne napadam Valentina ali koga drugega, govorim o nekom, ki je bolj viden. Če bi to storil Marc, bi mu komisarji pripisali kazensko vožnjo skozi bokse, medtem ko bi vodil na dirki? Dvomim!”

Še posebej je Crutchlowa razjezil Freddie Spencer, dvakratni svetovni prvak 500-kubičnega razreda, ki je letos napredoval do mesta predsednika komisarjev. “Ko sem odšel k njim, mi Freddie ni namenil niti besedice,” se spominja Cal. “Brez dvoma bomo o tem govorili na naslednjem sestanku varnostne komisije in ko mu bomo pokazali posnetek se mu bodo drugi dirkači smejali, on pa bo izgubil njihovo spoštovanje. Sam ga nadvse spoštujem kot dirkača, toda na sestanku komisije bomo zahtevali nekoga, ki razume dirkanje in bo lahko pri svojem delu diskreten.”

Crutchlow je dejal, da je bil v pisarni komisarjev deset minut in da nihče izmed njih ni izustil niti besede. “Sliši se, kot da jih napadam, toda razumeti morate, kako se počutim, saj je vsak, ki sem ga vprašal, prepričan, da nisem prehitro štartal,” je še dodal.

 

Foto: LCR Honda

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish