Je Quartararo podlegel pritiskom boja za naslov prvaka MotoGP?

Fabio Quartararo zanika, da bi ga razjedal pritisk zaradi boja za naslov
Avtor prispevka: , objavljeno 14. septembra 2020 .

Fabio Quartararo je že lani, ko je vozil B specifikacijo Yamahinega motocikla M1 z omejenimi vrtljaji motorja, s sedmimi uvrstitvami na oder za zmagovalce opozoril nase in se postavil v vlogo enega izmed glavnih bodočih tekmecev Marca Marqueza.

Številni so napovedovali, da se bo že letos z Marquezom udaril za naslov svetovnega prvaka, čeprav sam vsaj na glas ni želel razmišljati o tem. Še februarja letos je dejal, da za naslov še ni pripravljen, a ko se je sezona z zamikom zaradi epidemije koronavirusa vendarle začela, je dirkač Petronas Yamahe na prvih dveh dirkah zmagal z navidezno lahkoto in s tem le še podžgal natolcevanja o njegovemu boju za letošnjo lovoriko.

Ko je Marquez v Jerezu padel, so pristaši Quartararoja pričakovali še nekoliko lažje delo, ko pa je Honda napovedala vsaj dvomesečno odsotnost aktualnega prvaka, se je zdelo, da Fabio z eno roko že drži zmagovalni pokal.

Toda sledile so dirke, kjer se je Fabio soočal z velikimi težavami. V Brnu, tretji dirki sezone, je bil šele sedmi, v Avstriji je po zadržanih predstavah zabeležil osmo in zelo skromno trinajsto mesto. Stvari pa so se obrnile še celo na slabše v Misanu. Čeprav so na kvalifikacijah štiri Yamahe zasedla prva štiri štartna mesta, je Quartararo s tretjega mesta dirko začel slabo in izgubil nekaj položajev, nato pa naredil napako in padel. Po dirki je priznal, da je vozil preveč agresivno. “Vozil sem, kot da je zadnji krog, čeprav je bilo do konca dirke še 19 krogov,” je povedal po dirki. “Želel sem preveč.” Čeprav se je po padcu vrnil na stezo, je dirko kmalu končal še z enim padcem. Z ničlo na dirki je tudi izgubil vodstvo v točkovanju prvenstva, kjer zaostanek res da ni velik. Znaša le šest točk, toda na zadnjih štirih dirkah je skupaj zbral vsega 20 točk. Ta niz bo, če želi postati prvak, moral prekiniti in se na preostalih dirkah uvrščati vsaj med prvih pet. Številni pa že ugibajo, da je Fabio enostavno klecnil pod pritiskom prvih dveh zmag in priložnosti, ki jo ima pred sabo.

V odsotnosti Marqueza ima verjetno edinstveno priložnost, da osvoji svoj prvi naslov, saj mu zaradi izredno majhnih razlik med dirkači in motocikli ne bo potrebno nizati vrhunskih uvrstitev. Na šestih dirkah sezone smo dobili že petega različnega zmagovalca, kar pomeni, da si številni dirkači “kradejo” točke, s tem pa omogočajo, da se v ospredje v točkovanju prvenstva prebije predvsem konstanten dirkač. Ravno to se je zgodilo po VN San Marina, ko je vodstvo v skupni razvrstitvi prevzel Andrea Dovizioso, ki je letos le dvakrat stal na stopničkah, enkrat na najvišji in enkrat na najnižji, ob tem pa je zabeležil še po eno peto, šesto, deveto in enajsto mesto.

Takšne priložnosti Quartararo, pa tudi ostali dirkači, ko se Marquez vrne v polni moči, ne bo več dobil. Dirkač Honde je namreč lani na prvih šestih dirkah sezone pometel s konkurenco in s tremi zmagami ter dvema drugima mestoma zbral 115 točk kljub eni ničli po odstopu v Austinu, trenutni vodilni Dovizioso ima po šestih dirkah 76 točk.

Sam pravi, da je še mlad in da se še uči, ter da njegovi napaki v Misanu nista posledica pritiska.

“Nekateri mislijo, da sem napaki storil zaradi pritiska, ker sem bil vodilni v prvenstvu, toda vodilni položaj me zares ne gane. Glavni cilj je, da sem hiter in da se borim za zmage. Star sem šele 21 let in čeprav si seveda želim postati svetovni prvak, za zdaj ne čutim nobenega pritiska, saj niti ne razmišljam o prvenstvu. To je šele moja druga sezona v razredu MotoGP, iz lanskih napak sem se nekaj naučil, tako kot se bom naučil iz teh napak. Dirko si bom ogledal še enkrat in napak na drugi dirki v Misanu zagotovo ne bom ponovil,” je napovedal Fabio, in dodal: “Lahko si hiter, lahko imaš vse, toda izkušenj ne moreš kupiti. Verjamem, da se tudi Marc ali Rossi še vedno učita, tako da si lahko predstavljate, kako je v drugi sezoni.”

Foto: Petronas SRT

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish