Je FIA Leclercu v Suzuki dala napačno kazen?

Avtor prispevka: , objavljeno 15. oktobra 2019 .

Charles Leclerc je po dirki za VN Japonske v Suzuki dobil časovno kazen 15 sekund, ki so se prištele k njegovemu končnemu času. Dirkač Ferrarija je namreč na začetku dirke trčil v Maxa Verstappna, nato pa nadaljeval s polomljenim prednjim krilcem, s katerega so odpadali delči in zadeli druge dirkače. Komisarji so se odločili, da o kazni odločajo šele po dirki, takrat pa so Leclercu prišteli pet sekund za trčenje samo in nato še deset sekund, ker ni upošteval navodil vodstva dirke, da naj zapelje v bokse ob prvi priložnosti.

Posledično je dirkač Ferrarija s končnega šestega mesta padel na sedmo, toda izkazalo se je, da se je FIA morda uštela pri izrečeni kazni, saj bi, glede na očitane prekrške, komisarji morali izdati 30 sekundno kazen in ne le deset, kar bi pomenilo, da bi Leclerc padel na dvanajsto mesto.

Komisarji so Monačanu očitali kršitev 22.11 člena, ki pravi, da mora dirkač, ki vozi poškodovan dirkalnik, zapustiti stezo takoj, ko je to mogoče. Ker Leclerc tega ni storil, so mu komisarji prisolili kazen iz d. odstavka, 38.3 člena. Vendar ta pravi, da dirkač, če je kazen izdana med dirko, dobi deset sekundno kazen ter stop&go kazen. V primeru, da je kazen izdana tri kroge pred izobešeno karirasto zastavico oziroma po dirki, pa naj bi bila izdana 30-sekundna kazen.

Leclercova 10-sekundna kazen bi spadala pod b. alinejo istega člena, ki kaznuje lažje prekrške, FIA pa je v uradnem dokumentu navedla alinejo d. in ne b.. Poraja se torej vprašanje, ali je prišlo do velike napake, ali pa so komisarji Leclercu zavestno dali milejšo kazen. Vendar v tem primeru je vprašanje, zakaj niso navedli prave alineje športnega pravilnika.