Jarvis: Zmaga Quartararoja le še vprašanje časa

Avtor prispevka: , objavljeno 9. decembra 2019 .

Generalni direktor Yamahinega tovarniškega moštva Lin Jarvis je prepričan, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Fabio Quartararo prvič zmagal v kraljevskem razredu. Mladi Francoz je bil sicer v svoji krstni sezoni nekajkrat blizu temu, predvem v Misanu ter na Tajskem, vendar je bil obakrat malenkost boljši Marc Marquez. Tako je na poltovarniškem motociklu novoustanovljenega moštva Petronas večkrat zasenčil oba tovarniška dirkača.

“Boljša zgodba Yamahe letos je tista o neverjetni predstavi naše nove satelitske ekipe. Moštvo Petronas Yamaha bilo je zelo popestrilo dogajanje v razredu MotoGP. Gre namreč za zelo dobro organizirano ter financirano moštvo.”

“Naše sodelovanje z njimi je zelo dobro. Navdušil je predvsem Fabio s kar šestimi najboljšimi štartnimi položaji. Ni mu sicer še uspelo zmagati, vendar to je samo vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo. Sodelovanje ter dosežki Fabia ter Franca so pomagali tudi tovarniškem moštvu. Na nek način je bila to dodatna vzpodbuda za nas.”

Na vprašanje kako je izjemna forma Quartararoja vplivala na Mavericka Vinalesa je Jarvis odgovoril:

“Menim, da to ni bila glavna motivacija zanj. Vse se je navezovalo na spremembe osebja v njegovem delu moštva. Maverick je dirkač, ki potrebuje tisti občutek pripadnosti, da se počuti kot doma, da čuti to, da so mu vsi okrog njega povsem predani. To je po mojem mnenju glavni razlog za izboljšanje rezultatov. Dobra forma Quartararoja ga je le še dodatno podžgala. Včasih je prišel v garažo in rekel: ‘To ni mogoče, moram biti najhitrejši Yamahin dirkač.’ Zagotovo ga je to torej podžgalo ni pa bila glavna motivacija.”

Vinales je sezono z dvema zmagama zaključil na tretjem mestu, Quartararo je bil peti, Rossi sedmi, Morbidelli pa enajsti. Vsem Yamahinim dirkačem pa pogodbe potečejo ob koncu prihodnje sezone. Veliko se je govorilo o morebitnem prestopu Vinalesa k Ducatiju, Špančevo mesto pa naj bi prevzel Francoz.

“Maverick ni najbolje začel sezone. Na prvih 5-6 dirkah je imel precej težav, takrat je bil Valentino v boljšem položaju. Nato pa so se začele kazati pozitivne spremembe v njegovem delu moštva z novim vodjem Estebanom Garcio ter Julianom Simonom dirkaškim trenerjem. Njegov napredek je bil zelo vzpodbuden. Je edini naš dirkač, ki je stal na najvišji stopnički zato bi bil zagotovo zelo zadovoljen, če bo ostal z nami tudi po izteku trenutne pogodbe.”