Allison: Potenciala sistema DAS nismo povsem izkoristili

Avtor prispevka: , objavljeno 31. decembra 2020 .

Drugi testni dan pred začetkom letošnje sezone je Mercedes v paddocku Barcelone poskrbel za mnoge začudene poglede. Tovarniško moštvo je s sistemom DAS (dual axis steering) našlo pot, da se tekom vožnje spreminja kot prednjim koles in to tako, da dirkač volan povleče k sebi ali potisne od sebe.

Lewis Hamilton in Valtteri Bottas sta ta sistem uporabljala tudi za upravljanje z gumami, kot je kolegom iz The Race povedal James Allison, tehnični šef ekipe srebrnih puščic. “Koristili smo ga koliko smo le mogli, vendar smo upali, da bi ga lahko še močneje uporabljali na rabljenih in novih gumah,” priznava inženir. “Želeli smo, da bi našima dirkačema koristilo v nekaterih zavojih, da bi še bolje prišla skozi njih, ker to vpliva na obnašanje krmiljenja. Toda pokazalo se je, da s tem ni lahko ravnati, ko sta bila dirkača v zavojih,” pojasni Allison.

James Allison, tehnični šef ekipe Mercedes, je priznal, da sistema DAS niso v celoti izkoristili, glede njegove prepovedi v naslednji sezoni, pa ima razumevanje.

V isti sapi pa Britanec doda: “Mogoče bi lahko v normalni sezoni, v kateri bi brez krize koronavirusa imeli več možnosti za razvoj in testiranje, izboljšali fine nastavitve. To je bila šele prva verzija, ki je izpadla relativno grobo.” Vendar pa so sistem DAS lahko uporabili za optimalno ogrevanje prednjih gum za kvalifikacijske kroge in po fazah varnostnega avta. “Lahko smo torej koristili en del prednosti, vendar pa nismo izvlekli vsega, kar ta sistem nudi,” pove Allison.

Da so varuhi pravil iz FIA-e sistem DAS za naslednjo sezono prepovedali, tehnični šef ekipe Mercedes to v neki meri razume. “Razumemo, da prisiljevanje vseh drugih ekip, da razvijejo tak sistem, ne bi bilo koristno, ker ima očitne prednosti. Mi smo lahko v letošnji sezoni koristili del teh prednosti, zaradi česar se je dodatno delo in investicija pri sistemu DAS vsekakor izplačala,” sproščeno pove Allison.                    

Članek je na voljo tudi na vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish