Jean Todt o Schumacherjevi in Bianchijevi nesreči

Avtor prispevka: , objavljeno 21. oktobra 2014 .

Za vse navijače Formule 1 sta nesreči Michaela Schumacherja in Julesa Bianchija, povzročili veliko bolečino. Predsednik mednarodne avtomobilistične organizacije FIA – Jean Todt, je človek, ki občuti bolečni bolj kot kdorkoli drug.

Jean Todt je bil glavni izvršni direktor Scuderie Ferrari v Schumacherjevem času, kjer je osvojil pet zaporednih konstruktorskih naslovov prvaka. Vodja moštva in dirkač sta razvila močno vez skozi težke čase med letom 1996 in 1999, ko moštvo ni osvajalo naslovov pod okriljem Luce di Montezemola.

To prijateljstvo je ostalo močno, kljub upokojitvi Schumacherja in Todta iz športa ter po Michaelovi smučarski nesreči, ki ga je spravila v komo za več mesecev, je Todt postal eden izmed redkih ljudi, ki niso iz družine in so bili tesneje vključeni pri okrevanju.

Prejšnji mesec na veliki nagradi japonske se je Todt soočil še z drugo osebno bolečino, saj je Bianchi utrpel hude in resne poškodbe glave. Obetavni mladi Francoz, ki je ob enem tudi najboljši prijatelj Todtovega sina, Nicolasa Todta, je bil predstavljen kot varovanec Ferrarijeve ekipe.

Grozovita nesreča je bila prva takšna nesreča od Ayrtona Senne v Imoli leta 1994 in trenutni predsednik FIA, Jean Todt je pod hudim pritiskom glede preiskave vzroka nesreče. ”Moral sem razčleniti dvoje: med mojo odgovornostjo kot predsednik FIA in med mojimi čustvi. ”Videl sem svojega obupanega sina, ki vidi nekoga kot svojega brata v tej situaciji” je povedal Todt v intervjuju za La Gazzetta Dello Sport. ”Nikoli ne smemo nekaj vzeti kot samoumevno in se zanašati na varnost” dodaja Todt, ki je še povedal ”to sem omenili že pred Julesovo nesrečo in to pravim tudi sedaj. Ljudje so bili priča grozovitim nesrečam, ko so dirkači odkorakali proč brez prask. Začeli so verjeti, da je normalno, ko se dirkalnik pri 200 km/h raztrešči in se nikomur nič ne zgodi, ampak potrebno je vedeti, da je bil to zgolj čudež. Za vsem stoji presentljivo veliko dela. V našem športu 100% varnost ne obstaja.”

Todt in FIA dirkaški direktor F1, Charlie Whiting, ki vodi preizkavo nesreče v Suzuki, bosta najverjetneje objavila poročilo po končani sezoni.

Todt nadaljuje: ”Zaradi pomanjkanja preteklih izkušenj se morda vse zdi preprosto, ampak usoda ima lahko resne posledice. Podrobnosti nesreče smo že razložili in zato sem ustanovil komisijo, da se razišče globje pod okriljem Petra Wrighta. Zaenkrat sem prepustil razlago dirkaškemu direktorju, zato počakajmo na zaključek pred obsojanjem.”

Prvotna razlaga nesreče, ki jo je podal Charile Whiting na sestanku v Sočiju, je bila sprejeta med številne medije kot podrobna in iskrena navsezadnje pa se razume, da je bila za pripadnike italijanskih medijev sprejeta z obžalovanjem.

”Svet je razdeljen na 200 držav. Vsaka država ima svojo idejo”, pravi Todt, ki še dodaja: ”reakcija italijanskih medijev je bila drugačna kot pa reakcija v Nemčiji ali Veliki Britaniji. Toda kot pravim, počakajmo na ugotovitve komisije.”

Todt je v intervjuju za La Gazzetta govoril tudi o obisku Schumacherja in pravi: ”Michaela sem videl tri dni nazaj. Ima neverjetno ženo in družino. Bitka se bije dalje. Z njimi sta prijateljstvo in naklonjenost. Skupaj smo pretrpeli veliko še preden smo zmagovali in tako je naša bližina rasla. V trenutku stiske se pokažejo pravi prijatelji.”

Jean Todt je zaključil intervju z nasvetom, ki ga je namenil novi vodji Ferrarija, Serigu Marchionneju. Kot vodji Scuderie v uspešnem obdobju, je to nasvet, ki ga je pametno upoštevati. Kanadčan je ta vikend zaostril pritisk v moštvu, saj je želel da so bolj ažurni, z besedami ” kick ass quickly ” (podvizajte se) in dodal, da ga je slaba predstava Ferraija v Monzi to leto pripravila do te meje, da mu je zavrela kri.

Todt pravi: ”Kakšen nasvet naj ponudim? Reagirati mora umirjeno in pragmatično. Ko se zgodi takšen neuspeh kot je bil v Monzi, se je potrebno zavedati, da je bil Alonso edini voznik do VN Italije in nato do Suzuke, ki jo končal vsako dirko in osvojil točke. Spomnite se s katerimi vprašanji zanesljivosti smo se ukvarjali na začetku.”

Na vprašanje, med primerjavo petletne serije brez naslova svetovnega prvaka Fernarda Alonsa v Ferrariju z Michaelom Schumacherjem v letih 1996 in 1999, je Todt dejal: ”Ne morem podati teh vzporednic, saj je prvi Ferrari z Michaelom na čelu precej bolj zaostajal za konkurenco v primerjavi z današnjim Ferrarijem, ki ga vozi Alonso. Ko sem prišel, smo bili uvrščeni na lestvici med 1 in 10 na 2. mesto. Leta 2009 pa smo pričeli s 7. mesta lestvice.”

Foto: FIA