Izjemni Marc Marquez šampionsko sezono MotoGP okronal še z zmago v Valencii

Marc Marquez sezono okronal z zmago v Valencii
Avtor prispevka: , objavljeno 17. novembra 2019 .

Marc Marquez je svojo šampionsko sezono MotoGP okronal še z zmago na dirki v Valencii, kjer je slavil dvanajsto letošnjo zmago. Osemkratni svetovni prvak je ob četrtem mestu dirkača moštva Ducati, Andree Doviziosa in odstopu Danila Petruccija, ter Ducatijevega wildcard dirkača Michela Pirroja, ekipi Repsol Honda zagotovil še naslov svetovnih prvakov med moštvi s trinajstimi točkami prednosti pred Ducatijem. K uspehu moštva je s 13. mestom tri točke prispeval tudi Jorge Lorenzo, ki je odpeljal svojo zadnjo dirko MotoGP pred napovedanim koncem dirkaške kariere. Honda je letos zbrala 458 točk, od tega jih je Marquez prispeval 420, Lorenzo pa 28.

Drugi je bil novinec letošnje sezone, Fabio Quartararo na motociklu Petronas Yamahe, zadnje mesto na stopničkah pa je pripadlo Jacku Millerju na motociklu Pramac Ducatija.

Marquezova najslabša uvrstitev v letošnji sezoni je torej drugo mesto, katerega je osvojil na šestih dirkah izmed devetnajstih, ob dvanajstih zmagah pa je zabeležil le en odstop in sicer na dirki v Austinu. Španec je postavil tudi nov rekord osvojenih točk v eni sezoni, saj je zbral kar 420 točk, kar ni doslej uspelo še nobenemu dirkaču.