Italijani kritizirajo “uličnega pretepača” Rossija

Avtor prispevka: , objavljeno 26. oktobra 2015 .

Italijan Valentino Rossi je po manevru na dirki v Maleziji, kjer je z motorja sklatil Marca Marqueza, ki naj bi ga oviral pri dirkanju, v domačih medijih požel številne ostre kritike.”Valentino je brcnil stran naslov svetovnega prvaka in pokazal svojo temno plat,” so zapisali pri La Repubblici, Gazzetta dello Sport pa je njegovo ravnanje označilaza “svetovno blamažo”.

Rossi je po treh krogih intenzivnih dvobojev z Marquezom popolnoma izgubil živce in španskega tekmeca, po lastnih besedah, namerno zrinil s steze. Dirka se je za dirkača Honde končala na tistem mestu, Rossi pa je dirko končal na tretjem mestu. Komisarji mu točk niso odvzeli, čeprav so številni dirkači in nekdanji prvaki ocenili, da bi moral z dirke odnesti toliko točk, kot jih je Marc. Je pa dirkač Yamahe dobil tri kazenske točke, ker pa je v Misanu že dobil kazensko točko, se zaradi skupaj zbranih štirih na naslednji dirki na štartu seli na zadnje mesto.

Rossi dirko pred koncem sezone še vedno vodi s sedmimi točkami prednosti pred Jorgejem Lorenzom. Pri Gazzetti pa so manever tako imenovanega dirkaškega doktorja primerjali celo z zloglasnima potezama Michaela Schumacherja, ki je v boju za naslov v dveh sezonah namerno trčil v tekmeca. “Rossi je izgubil glavo in zaigral naslov prvaka. Najboljši dirkač v zgodovini MotoGPja se je obnašal kot ulični pretepač. Dirkač njegovega kova se ne bi smel spustiti tako nizko,” so še pisali v Gazzetti.

Pri La Stampi so Rossijevo brco primerjali z boksarskim dvobojem, v katerem je Mike Tyson tekmecu v boju odgriznil uho. “Rossiju se je stemnilo pred očmi. Reagiral je absurdno in otročje,” so zapisali. Reakcijo Rossija, ki je dejal da razmišlja, da v Valenciji sploh ne bi nastopil, na domnevne provokacije Marqueza, so za otročjo označili tudi pri Corriere dello Sport: “Doktor je reagiral naivno in to bo plačal z izgubo desetega naslova prvaka. Valentino je otročje odgovoril provokacijam Španca, čeprav je star 36 let in ima ogromno izkušenj.”