Italijani izgubljajo zaupanje v Vettla

Avtor prispevka: , objavljeno 4. oktobra 2016 .

Nedeljska dirka je bila za Sebastiana Vettla zagotovo ena izmed tistih, ki bi jih rad čim hitreje pozabil. Po trku z rojakom Nicom Rosbergom in kasnejšim odstopom je bila dirka zanj dejansko tudi osebni poraz. Nekaj se je Vettel v času pri Ferrariju naučil – italijanski navijači cenijo uspehe, poraze pa ostro kritizirajo.

In tako so se včeraj nanj spravili še italijanski športni časniki. »Jasno je, da Ferrari nujno potrebuje boljšega dirkača,« so bili odkriti in kritični pri Corriere della Sera. »Iz dirke v dirko dela napake. Na koncu pa išče izgovore drugje in ne pri sebi,« so bili kritični tudi pri Corriere dello Sport.

Dejansko tistega nasmejanega obraza, s katerim je prišel v ekipo Ferrari ni več. »Ali se Marinelo potaplja z najbolj plačanim dirkačem v svoji zgodovini, ali pa je Vettel izgubil svoj talent in hitrost, ter še kaj več,« se sprašujejo pri La Repubblica.

Sebastian Vettel je že v prvem ovinku poskušal prehiteti Maxa Verstappna, najprej iz zunanje nato iz notranje strani, pri čemer je sprožil reakcije pri ostalih dirkačih in na koncu bil še sam žrtev svojega poizkusa. »Vettel je tepec. V Rosberga se je sam direktno zaletel,« je situacijo opisal Verstappen, ki tudi sam ni ravno milostljiv v boju za boljšo pozicijo. In tako je lahko tudi kritika italijanskih športnih časopisov malenkostno opravičena, čeprav so bili v svojih kritikah zelo ostri. Tudi Niki Lauda je zadevo ocenil kot dirkaško nesrečo, ki se pač v prvem ovinku pogosto zgodi, tokrat je najkrajši konec potegnil Vettel.

Tudi vodstvo dirke je bilo mnenja, da si Vettel zasluži kazen in tako bo, glede na rezultate kvalifikacij, na nedeljski dirki v Suzuki kaznovan s tremi dodatnimi štartnimi mesti. Vettel je po odstopu priznal, da je Rosberg upravičeno ostal na svoji liniji, vendar je pri tem prej zavrl, sam pa je mislil, da bo to storil malenkostno kasneje.

Znano je, da Vettel svoje napake zelo težko prizna. Dejstvo, da že 22 dirk ni dosegel nobene zmage, zadnjo je namreč dosegel septembra 2015 v Singapurju, se odraža tudi na njegovi osebnosti, ko mu nekateri očitajo, da se z neuspehi ne zna spopasti. Konec koncev je štiri leta kraljeval na dirkališčih, sedaj pa je v situaciji za katero si ni nikoli mislil, da jo bo tako hitro doživel.

Vendar je za nekatere dokazal svojo veličino, ko je v nedeljo zvečer poklical Rosberga in se mu upravičil. »Sebastian me je poklical ter se opravičil. To mi ne bo povrnilo izgubljenih točk, vendar je bila to lepa gesta,« je v svojem večernem video sporočilu povedal Rosberg.

Pogodba s Ferrarijem se Vettlu izteče naslednje leto in tako nima več veliko časa, da bo dokazal, da je upravičen nove pogodbe in da je lahko tako uspešen, kot je bil  Michael Schumacher. Zagotovo si tudi Vettel želi biti pri Italijanih tako priljubljen, kot je bil Schumacher, vendar on se jim je znal zahvaliti z zmagami in naslovi svetovnih prvakov. Zato so tudi mnogi upali, da bo lahko ravno Vettel vrnil rdečo barvo na mesto, kjer je bila pred leti. Vendar pri tem ne pozabimo, da je tudi Schumacher moral preživeti štiri neuspešna leta, preden je uspel ekipo pripeljati tako daleč, da so leta 2000 z njim osvojili naslov svetovnega prvaka. In seveda nato še nadaljnje štiri.

Glede na trenutne rezultate je zelo težko verjetno, da bo tudi njemu dana takšna prihodnost in priložnost. »Bolj kot Red-Bull dobiva in raste, tem bolj je Vettel manjši. In tako je vse manj in manj v njemu tistega, kar je imel Schumacher,« so bili še dodatno kritični pri Corriere della Sera in tako Vettlu zagotovo dali dodatno sol na njegove rane.

Ali je temu res tako, ali ne, bo lahko dokazal že na nedeljski dirki v Suzuki.

Foto: Ferrari

Če želiš, nas lahko podpreš z donacijo prek PayPal. Enostavno skeniraj spodnjo QR kodo! Hvala!