Isle of Man TT: Tragično preminuli dirkači ne smejo biti pozabljeni

Avtor prispevka: , objavljeno 5. junija 2016 .

Zloglasnih dirk Isle of Man TT se ne da primerjati z nobenimi drugimi na svetu: najboljši cestni dirkači na svetu pred gledalci ob cesti s svojimi dvokolesnimi zverinami drvijo skozi ozke podeželske ceste obdane s kamnitimi ograjami in globokimi jarki. Največji moto spektakel – motoristična dirka Isle of Man TT tako velja za najbolj tvegano in nevarno dirkaško preizkušnjo na svetu.

Tekmovalcem je jasno, da se tu vsaka najmanjša napaka lahko konča tragično. Od leta 1907, od kar potekajo dirke, se je smrtno ponesrečilo točno 250 dirkačev.
Dva motoristična dirkača sta izgubila življenje ta vikend, ob sobotnem uvodnem dnevu dirke. 27-letni avstralski dirkač Dwight Beare in 50-letni Anglež Paul Shoesmith.
V javnih izjavah smo deležni veliko sočutnih objav in izrekanj sožalij družinama in prijateljem nesrečnih dirkačev. Žena preminulega Paula Shoesmitha, Janet Cowden se je poklonila svojemu možu, ki je bil označen kot ”veteran” TT dirke:”Včeraj je bil najbolj grozen dan mojega življenja. Izgubila sem moža, očeta mojih otrok, mojega najboljšega prijatelja in mojo sorodno dušo. Življenje s Paulom ni bilo vedno lahko, deliti z njim njegove projekte je bilo zelo dinamično. On me je popeljal v najbolj nore trenutke, včasih sva se borila kot pes in mačka, ampak na koncu sva vedno bila opora drug drugemu. Rada sem ga imela bolj kot lahko besede opišejo.”

Angležu se je na svojem družbenem omrežju poklonil tudi dirkač kraljevskega razreda MotoGP, Cal Crutchlow, ki sicer živi na otoku Man:”Popolnoma sem zlomljen, ob izgubi tako velikega moža. Počivaj v miru, prijatelj.”

Ob nesrečni tragediji, se je danes na tisoče motoristov popeljalo na spominski krog, v čast in spomin na vse dirkače, ki so tragično izgubili življenje med tekmovanjem. Takšna tradicija, imenovana ‘The Simon Andrews Legacy Lap’ se je prvič odvila leta 2014, ko se je med tekmovanjem smrtno ponesrečil talentirani in znan dirkač Simon Andrews. V njegovem imenu je bil ustanovljen tudi sklad za rehabilitacijo poškodovanih dirkačev.
Organizatorji so ob tej priložnosti izjavili:”Zelo pomembno je, da preminuli dirkači niso pozabljeni. Procesija motoristov se je izkazala za zelo množično, kar kaže na spoštovanje, ki v tem športu še obstaja.”

Velika sočutnost in spoštovanje pa se je danes izkazala tudi v razredu MotoGP. Zmagovalci v vseh treh razredih, Jorge Navarro, Johann Zarco in Valentino Rossi so svoje zmage posvetili nesrečno preminulemu Luisu Salomu. Marc Marquez je odpeljal častni krog s številko 39, na stopničkah pa so nesrečnega Saloma počastili s posebnimi majicami z napisom ‘Za vedno v naših srcih’.

Johann Zarco, zmagovalec razreda Moto2 je tako sklenil vikend: “Za nami je zelo težki in čustveni vikend zaradi izgube Luisa. Prvo štartno mesto na dirki je bilo pomembno in želel sem ga posvetiti njemu. Tudi ta zmaga je zelo lepa, saj smo jo vsi dirkači našega razreda želeli posvetiti njemu. Vsi vemo, da so bile današnje dirke v čast Luisu Salomu. To je bil najboljši zaključek vikenda.”

Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo