Irvine: Vettel je močno precenjen in netalentiran

Avtor prispevka: , objavljeno 23. januarja 2019 .

Nekdanji dirkač Formule 1, Eddie Irvine, ki je za Ferrari dirkal med 1996 in 1999, je Sebastiana Vettla označil za popolnoma nenadarjenega in močno precenjenega, čeprav je Irec priznal, da Formule 1 ne gleda več, saj ga dolgočasi.

Irvine, ki je v svoji karieri zmagal na štirih dirkah, vse štiri pa je slavil v sezoni 1999, ko si je glavni dirkač Ferrarija, Michael Schumacher zlomil nogo, je dejal, da Lewis Hamilton “ni niti blizu Schumacherju” saj je kakovost njegovega edinega nasprotnika zelo vprašljiva. “Vettel je dober, dokler vozi v ospredju in mu ni treba dirkati z nikomer,” je v intervjuju za irsko televizijo povedal Irvine. “Ko gledaš Lewisa, je osredotočen na dirkanje in na preboj v ospredje. Ko gledaš Vettla, vidiš da je med dvobojem z nekom osredotočen tako na drugega dirkača in na to, kam pelje, zato je trčenje neizbežno. To se dogodi skoraj vsakič. Vettel je dober dirkač, toda ne vidim, kako je postal štirikratni svetovni prvak.

Mislim, da je močno precenjen in povsem nenadarjen. Lewisov talent je precej obsežnejši.” Po mnenju Irvina je Hamilton sicer boljši pri prehitevanju drugih, kot je bil Schumacher, toda v primerjavi z njim ali Ayrtonom Senno je pogosto izven forme. “Če pogledamo dve sezoni, ko sta Hamilton in Jenson Button skupaj vozila za McLaren, ga je Button v teh dveh sezonah premagal po številu zbranih točk. To ni uspelo nobenemu Michaelovemu moštvenemu kolegu. Michaelov nivo je bil konstantno višji, čeprav je Lewis neverjetno nadarjen. Lewis je bil v prvi sezoni v Formuli ena fantastičen in odličen pri prehitevanjih. Verjetno je boljši v tem, kot je bil Michael. Toda kar se tiče tempa ali konstantnosti tekom dirkaškega konca tedna, ali cele sezone, nihče ne pride blizu Michaela ali Senne.”

Irvine pravi, da ga Formula ena dolgočasi, ker je preveč popolna in sintetična. “Ko narediš napako, te ta ne stane ničesar. F1 je postajala vedno bolj varna, kar je sicer dobro, toda nivo varnosti je šel predaleč. Ves čas se razvija naprej, dokler nekega dne nihče ne ve, kako smo prišli do te točke. In mislim, da smo zdaj prišli do točke, ko je Formula ena nezanimiva,” je še dodal Irec.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish