Idrijčani glavni favoriti za zmago med Slovenci

Avtor prispevka: , objavljeno 7. septembra 2016 .
Med slovenskimi posadkami imajo za zmago v domači konkurenci in stopničke v skupni razvrstitvi največ možnosti trije vozniki iz Idrije. Aleks Humar v Novo Gorico prihaja kot vodilni v skupnem seštevku, njegova glavna tekmeca pa bosta (poleg Aljoše Novaka) predvsem Darko Peljhan in Rok Turk.
Predlanski državni prvak v reliju Aleks Humar (renault clio R3T) je letos sicer dobil tri od štirih relijev državnega prvenstva, a pri vseh treh zmagah je imel tudi nekaj športne sreče. Tako je dvakrat le za nekaj sekund ugnal Aljošo Novaka (mitsubishi lancer EVO9), na zadnjem reliju v Italiji pa je vodstvo prevzel po tehnični okvari avtomobila Darka Peljhana (mitsubishi lancer EVO10).  Humar je lani v Novi Gorici sicer vozil odlično, a reli končal s hujšo nesrečo. Sredi relija je namreč menjal gumo, nato pa se podal v neizprosen lov za zmago. Postavljal je vrhunske čase, a nato na najdaljši preizkušnji Lig vendarle želel preveč. Letos bo v Novi Gorici opravljal tudi popravni izpit lanske dirke.“Žal so tudi nesreče sestavni del tega športa. Z lanskim razpletom relija se ne obremenjujem. Letos bo preizkušnja Lig potekala tudi v nasprotni smeri in bo za vse nova. Pričakujem lepo dirko z veliko gledalci in tekmovalci. Precejšen del relija sicer poteka navzgor, a na suhem asfaltu bi moral biti konkurenčen. Težav z intercoolerjem z zadnjega relija v Italiji ne pričujem. Temperature bodo nekoliko nižje, za okrog 20 kilometrov na uro pa bo višja tudi povprečna hitrost novogoriškega relija,” pravi Humar, ki mu bo tudi tokrat zapiske bral sovoznik Jaka Cevc.

Humar ima pred relijem 31,5 točke prednosti pred Rokom Turkom (peugeot 208 R2), Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO10) pa je po zmagi na uvodnem reliju v Velenju imel na naslednjih dirkah precej tehničnih težav. Tudi Peljhan lanskega relija v Novi Gorici zaradi odpadlega kolesa ni uspešno končal.

“Z rezultatom se ne obremenjujem. Na dirkalniku preizkušam določene nove stvari in ob takem procesu se pojavijo tudi okvare. Če teh ne bo, se nadejam dobrega rezultata,” napoveduje Peljhan, ki sicer s sovoznico Tino Lazar brani lanski naslov državnega prvaka.

V skupni razvrstitvi čaka Slovence težak boj za najvišja mesta. Prvi favorit relija bo nedvomno Claudio De Cecco (peugeot 208 R5), zelo hiter pa je bil že na letošnjem reliju v Velenju tudi madžarski voznik Krisztian Hideg (mitsubishi lancer EVO9). Poleg omenjenih slovenskih voznikov se bodo za mesta v prvi peterici potegovala tudi vse hitrejši Grega Premrl (citroen DS3 R3T) in nekdanji državni prvak Boštjan Logar (subaru impreza).

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish