Idejo o četrtem delu kvalifikacij ponovno v obravnavi

Avtor prispevka: , objavljeno 29. marca 2019 .

Strateška skupina Formule 1 je ta teden ponovno obravnavala možnost, da bi imeli v naslednji sezoni nekoliko drugačen kvalifikacijski format in sicer še z enim dodatnim (četrtim delom) v katerem bi nastopilo najboljših osem dirkačev.

Obravnave na to temo sicer potekajo že zadnjih šest mesecev, vendar pa še ni prišlo do zaključka oziroma morebinega glasovanja. Kljub temu pa naj bi idejo kmalu vsaj v nekem obsegu tudi zaživela. Novi format naj bi, kot že rečeno vseboval še četrti del, s čimer želijo povečati negotovost doganjanja, saj bi morali najboljši dirkači za uvrstitev v zadnji del odpeljati vse tri dele kvalifikacij.

Razprave še potekajo na to koliko različnih kompletov pnevmatik bi imeli dirkači na razpolago, saj pri Pirelliju ne želijo zagotavljati dodatni kompletov ter na katerih pnevmatikah bi najhitrejši pričeli kvalifikacije. Ena izmed možnosti je ta, da bi enostavno pričeli na tistih s katerimi bi postavili svoj čas v povsem zadnjem delu, nekoliko drugače kot sedaj, ko dirkači pričnejo dirko na pnevmatikah iz drugega dela. To bi pomenilo, da bi najboljših osem dirko pričelo na najmehejši različici ostali pa bi imeli prosto izbiro.

Danes lahko najboljši dirkači zaradi svoje prednosti oziroma hitrostne premoči v drugem delu uporabijo nekoliko tršo različico in si tako ustvarijo še dodatno prednost. Glavna razlog za spremebe je ta, da bi izničili to prednost najboljših, ki bi dirko morali pričeti na najmehejši različici, medtem, ko bi imeli ostali zaradi tega prednost. Kljub temu pa je bi se vsaj tisti najboljši v zadnjem delu verjetno vseeno odločili za uporabo nekoliko trše različice ter tako ostali na začrtani strategiji.

Ideja je bila lansko leto sicer predstavljena s strani, nedavno preminulega dirkektorja dirk Charlija Whitinga.

“Opravljene so bile številne raziskave, kjer se je ugotovilo, da bi si tega navijači želeli. Štirje dirkači bi izpadli v prvem, drugem in tretjem delu nato pa bi se najboljši osem pomerilo za prvo štartno mesto.”