Iannone zaradi dopinga ne bo smel dirkati 18 mesecev

Avtor prispevka: , objavljeno 1. aprila 2020 .

Andrea Iannone je zaradi pozitivnega doping testa dobil prepoved dirkanja za naslednjih 18 mesecev, čeprav so tožilci prišli do sklepa, da prepovedanih poživil ni zaužil namenoma.

Dirkač Aprilie je bil pozitiven na dopinškem testu na lanski VN Malezije, pozitiven pa je bil tudi na ponovljenem testiranju. Italijana je zveza FIM suspendirala že tekom zime, njegovi odvetniki pa so v obrambo predložili še testiranje vzorca las, s katerim so poskušali dokazati, da steroidov ni zaužil namenoma.

Iannone je ves čas zatrjeval, da je steroide zaužil nehote s hrano, kar je zveza FIM tudi potrdila na zaslišanju. A kljub temu nekdanjega dirkača Ducatija niso mogli povsem oprostiti krivde, zato ne bo smel dirkati vse do 16. junija 2021, ko poteče 18 mesecev od trenutka, ko so ga pogojno suspendirali že 17. decembra 2019.

Seveda se bo Italijan na odločitev pritožil na športno arbitražno sodišče, kdaj bo le to obravnavalo njegov primer pa ni znano.

Čeprav je šef moštva Aprilie, Massimo Rivola pred tedni dejal, da bodo z Iannonejem, ob morebitni dolgotrajni kazni, prekinili pogodbo, pa je zdaj stopil na stran svojega dirkača ter ostro obsodil izrečeno kazen. “Izrečena sodba nas je malce zmedla, a smo hkrati zadovoljni z njegovim ravnanjem,” je povedal Rivola. “Sodniki so priznali, da je Andrea steroide zaužil nevede, zaradi tega pa je izrečena kazen nesmiselna.

Andrea bi moral biti, glede na razlago sodnikov, oproščen, kar se je doslej zgodilo v podobnih primerih. Toda takšna slika nam daje upanje, da bo pritožba uspešna, upamo pa, da bo le ta obravnavana kmalu. Želimo, da Andrea vozi naš motocikel, zato mu bomo stali o bstrani vse do konca te zgodbe in ga bomo podpirali tudi v postopku pritožbe.”