Humar v Idriji slavil šesto zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 11. oktobra 2014 .

Državni prvak v reliju Aleks Humar je tudi na domačem reliju v Idriji, predzadnji preizkušnji letošnjega državnega prvenstva, zmagal in tako na najboljši mogoči način s sovoznikom Florjanom Rusom potrdil naslov državnega prvaka v reliju.

“Vesel sem nove zmage, hvala vsem navijačem ob progi. Lepo je dirkati v domačem kraju in taka zmaga je še posebej sladka. S Florjanom sva vozila kar na vso moč, zjutraj sva poškodovala platišče in imela tudi nekaj sreče, da nisva prebila gume. V nadaljevanju je bilo vse v redu in tako sva se lahko razveselila najinega uspešnega zaključke sezone,” je po reliju dejal Humar.

Idrijski reli je bil sicer eden krajših v letošnjem državnem prvenstvu, toda sedem hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 77 kilometrov je bilo vseeno polnih ovinkov, pasti in najrazličnejših izzivov za najboljše slovenske voznike relija. Samo najbolj ovinkasta hitrostna preizkušnja Čekovnik, ki poteka čez Vojskarsko planoto, je imela kar okrog 300 ovinkov. To je dober podatek, ki priča o tehnični zahtevnosti idrijske dirke.

Aleks Humar in Florjan Rus sta s štartno številko 1 vodstvo prevzela že na obeh petkovih krajših hitrostnih preizkušnjah in tako v ključni del relija zapeljala kot vodilna. Na prvi sobotni preizkušnji sta imela državna prvaka tudi nekaj sreče, saj sta udarila ob kamen in nekoliko zvila platišče.

“Takrat sem se zagotovo ustrašil prebite gume, ki bi nama lahko vzela dve ali tri minute časa. Prebite gume na tako kratkem reliju ni mogoče nadoknaditi. Nekaj kilometrov sem vozil previdneje in malo tipal, toda na srečo je guma zdržala. Počasi pa je vendarle puščala zrak,” je dogajanje povzel Humar, ki je nato hitro pozabil na jutranji neprijetni trenutek in že na naslednji, s 16 kilometri najdaljši preizkušnji celotnega relija, stvari postavil na svoje mesto in si že privozil ključno prednost.

“Razmere na reliju so bile dobre, ponekod je sicer drselo, a nič posebnega. Ritem dirkanja je bil visok tudi v nadaljevanju. Še pred zadnjo hitrostno preizkušnjo sem si rekel, da bom vozil previdneje in počasi, a sem kar hitro začel pritiskati na vso moč. Če voziš zavzeto, ostaneš zbran in takrat se tudi napake ne pripetijo,” je po zmagi še dodal Humar.