Humar v Idriji lovi šesto zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 7. oktobra 2014 .

Na reliju v Idriji, predzadnji preizkušnji letošnjega državnega prvenstva v reliju, bo Aleks Humar s sovoznikom Florjanom Rusom lovil še šesto letošnjo zmago. Četrti naslov državnega prvaka v reliju je Humar potrdil že na prejšnjem reliju v Novi Gorici. Idrijski reli bo v petek in soboto sestavljalo sedem hitrostnih preizkušenj.

Aleks Humar bo lahko konec tedna svoj četrti naslov državnega prvaka proslavil pred domačimi navijači v Idriji. Na tem reliju je lani z zmago osvojil svoj tretji naslov državnega prvaka. Kot prvi dirkač po trinajstih letih je v slovenskem reliju zmagal z dirkalnikom s pogonom na sprednji par koles, skupaj s sovoznikom Florjanom Rusom in dirkalnim renaultom cliom R3 pa je dobil tudi vseh šest dozdajšnjih preizkušenj letošnjega državnega prvenstva.

Na idrijski reli ima Humar še posebej lepe spomine. Prav na hitrostni preizkušnji prek Vojskarske planote, mimo Čekovnika in čez Kanomeljsko razpotje je namreč leta 1998 kot takrat neznani voznik v zastavi yugu na reliju Saturnus presenetil v močni mednarodni konkurenci in opozoril nase. V dežju je uspel prehiteti veliko močnejših avtomobilov in reli naposled končati na 21. mestu v skupni razvrstitvi in prvem mestu v razredu A5.

“Pred domačimi navijači je vselej še posebej lepo voziti. Posebnega pritiska zaradi njihovih pričakovanj tudi ne čutim, saj sem v Idriji že velikokrat dirkal in sem se tega že navadil,” pravi Humar, ki bo imel v petek in soboto na svojem avtomobilu spet štartno številko 1.

aleks humar

Humarja čaka skupno sedem hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 77 kilometrov. Organizatorji so pripravili tri različne preizkušnje. Dve se bosta vozili dvakrat, ena pa trikrat.

“Te ceste seveda dobro poznam. Po njih se pogosto vozim z avtomobilom in tudi s kolesom. Določena razlika med dirkanjem v domačem kraju in na manj znanem reliju, kjer pred štartom preizkušnjo na popisu prevozimo le dvakrat, zagotovo obstaja. V Idriji nekako pri sovoznikovih napotkih bolj čakaš na njegovo potrditev tistega, kar ti zaradi poznavanja ceste že sam pričakuješ in ne toliko na osnovno informacijo ceste pred sabo. Tudi na domačem reliju pa se je treba dobro zbrati in voziti na podlagi sovoznikovih napotkov. Vožnja po teh cestah v vsakdanjem prometu je eno, dirkanje po zaprti cesti pa nekaj povsem drugega. Konec tedna si seveda spet želim odpeljati kar najboljši reli, po možnosti z novo zmago. Vsekakor me ne čaka lahko delo, saj bosta predvsem Rok Turk s peugeotom in Aljoša Novak z mitsubishijem zagotovo zelo hitra,” pred relijem še razmišlja Humar.

Idrijski reli se bo začel v petek popoldan s hitrostno preizkušnjo nad Idrijo, ki jo bodo v dolžini 2,1 kilometra vozniki prevozili dvakrat. V soboto sledi še pet hitrostnih preizkušenj. Odsek v dolžini 13,6 kilometra mimo Čekovnika bodo vozili trikrat, preizkušnjo v Zadlogu pri Črnem vrhu nad Idrijo v dolžini 16,3 kilometra pa dvakrat.

Foto: PR

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish