Humar ugnal italijanske ovinke, vročino in pik škorpijona

Avtor prispevka: , objavljeno 19. julija 2015 .

Bera nastopa slovenskega državnega prvaka v reliju Aleksa Humarja na reliju Casentino v Italiji so stopničke v pokalu Renault Clio R3T in odlični posamezni časi, ki vlivajo optimizem pred naslednjimi nastopi na zahtevnih dirkah pri naših zahodnih sosedih.

Slovenska državna prvaka v reliju Aleks Humar in Florjan Rus sta ob prvem nastopu na mednarodnem reliju Casentino v italijanski Toskani uspešno pripeljala do cilja in se uvrstila na zmagovalne stopničke italijanskega pokala Renault Clio R3T. Na reliju sta se v prvi vrsti privajala na drugačen oprijem italijanskega asfalta, temu prilagajala nastavitve dirkalnika renault clio R3T, se spopadala z visokimi temperaturami blizu 40 stopinj Celzija ter se prvič letos primerjala z nekaterimi vrhunskimi italijanskimi vozniki relija. Za dodaten dvig temperature je v soboto zjutraj poskrbel še škorpijon, ki je prenočil v Humarjevi dirkaški nogavici in ga zjutraj pičil v nogo.

Prvi letošnji stik z mednarodno konkurenco v Italiji je bil kajpak zahteven in težak, toda Humar pred sezono, v kateri je napovedal več nastopov pri naših zahodnih sosedih, ni pričakoval nič drugega. Dirkati ob boku nekdanjega evropskega in italijanskega prvaka Rossettija in italijanskega mladinskega prvaka na njunem ozemlju je za najboljšega slovenskega voznika relija velik izziv letošnje sezone.

Humar ga je na reliju Casentino uspel izpolniti, saj se je med vsemi dirkalniki razreda R3 uvrstil na šesto, v svojem pokalu Renault Clio R3T in pokalu Mitropa pa na tretje mesto. Pri tem so zelo spodbudni njegovi posamezni doseženi časi. V prvem delu je odstopal le Rossetti, Humar pa je hitro ujel priključek z neposrednimi tekmeci in se z njimi boril za vsako razpoložljivo sekundo. To je bil odličen nastop Slovenca, ki je bil na reliju Casentino debitant. Idrijčan je zato upravičeno optimističen pred naslednjimi nastopi na italijanskih relijih, ko bo svoj dirkalnik še bolje prilagodil italijanskemu asfaltu, na relijih kot je na primer Alpi Orientali pri Vidmu pa tudi že pozna katerega izmed ovinkov.

Aleks Humar:
“Lahko rečem, da sva s Florjanom tokrat res pošteno spotila. Tako zaradi hude vročine kot tudi zaradi zahtevnih hitrostnih preizkušenj in močne italijanske konkurence, zaradi katere je bilo treba pritiskati na vso moč. Večina tekmecev ima objektivno več izkušenj tako z avtomobilom, predvsem pa s temi hitrostnimi preizkušnjami. Dopoldne me je presenetil zelo dober oprijem asfalta, na katerem se tudi gume niso bistveno obrabile. Zato sem že med vmesnimi hitrostnimi preizkušnjami popravljal nastavitve in prilagajal dirkalnik, kar se je videlo tudi na časih. Spremembe so šle v pravo smer, saj so bili rezultati vse bolj konkurenčni. Vesel sem, da sva bila s Florjanom z izjemo Luce Rossettija enakovredna ostalim v enakih avtomobilih. To še posebej velja iz vidika prvega nastopa na tem reliju in letos v Italiji, zato bo na naslednji dirki zagotovo še veliko bolje.”