Humar tretjič zmagal in utrdil vodstvo

Avtor prispevka: , objavljeno 15. junija 2014 .

29. reli Velenje je s svojimi kratkimi hitrostnimi preizkušnjami poskrbel za majhne razlike med dirkači, ponovitve lanskega obračuna za zmago pa letos nismo videli.

Skupno je zmago slavil Nemec Manuel Kossler, ki je vlogo favorita upravičil z vožnjo na sami meji. Njegov napadalen nastop ga je stal dobre uvrstitve na Saturnusu, kjer je razbil svojo subaru imprezo R4, v Velenju pa je na njegov račun zmagal z devetimi in pol sekundami prednosti pred še enim Nemcem, Hermannom Gassnerjem v mitsubishi lancerju EVO X R4, oba pa sta se v Šaleški dolini borila za točke v pokalu Mitropa.

Napadalno je vozil tudi Aleks Humar, ki je posledično napravil nekaj napak, ki bi ga kmalu stale končne uvrstitve, toda Idrijčan je renault clia R3 vsakič uspel rešiti pred najhujšim.

“Morda sem bil malo prehiter, zadnji del dirkalnika je odneslo in že sva bila pod cesto,” je eno izmed največjih napak pojasnil Humar. “Našla sva pot nazaj, dvesto metrov naprej pa je naju zaradi umazanih gum znova zavrtelo.”

Humar se tudi brez napake, ki ga je stala kakih 20 sekund, v dvokolesno gnanem dirkalniku preprosto ni mogel kosati z dirkalniki s pogonom na vsa štiri kolesa. Ti so še posebej na preizkušnji Zavodnja, kjer je vzpenjajoča cesta širša, lahko pokazali vso svojo moč.

Asji Zupanc se je z odlično vožnjo v mitsubishi lancerju EVO IX uspelo približati Humarju, na dveh preizkušnjah je bila celo boljša od njega, a na koncu sta bili s sovoznico Blanko Kacin “prekratki” in Humar je slavil novo zmago, v skupni razvrstitvi pa je bil četrti. Zupančeva pa je vendarle uspela premagati Roka Turka, ki je ponavadi s peugeotom 208 R2 hitrejši od nje.

Asja je v cilj pripeljala s 24 sekundami zaostanka za Humarjem, ter 32 sekundami prednosti pred Turkom.

Nekaj manj kot minuto pa je za Turkom zaostal Grega Premrl z novim dirkalnikom citroen DS3 R3T, s katerim se je kot kaže že dodobra spoprijateljil. S svojim nastopom je namignil, da bo v preostanku sezone najverjetneje postal nevaren tekmec v boju za najvišja mesta.

Tesno je bilo tudi med Alanom Pajkom in Timom Novakom. Dirkača peugeota 208 R2 in škode fabie R2 so v cilju ločile 4 sekunde.

Še tesneje je bilo v obračunu za zmago v diviziji I. V prvem delu relija je prevladoval Matjaž Mihevc, ki je po šestih preizkušnjah vodil z več kot 21 sekundami prednosti, pred Martinom Mlinarjem, ki pa je pripravil soliden protinapad na obeh ponovitvah preizkušenj Zavodnja. Obrakrat je bil hitrejši in pred zadnjo HP prevzel vodstvo za 1.4 sekunde. Mihevc je storil vse, da bi se prebil nazaj v vodstvo, toda na super specialu Jezero je bil Mlinar desetinko hitrejši in si s tem zagotovil zmago z 1.5 sekunde prednosti.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish