Humar po nov evropski izziv na reli Ypres

Avtor prispevka: , objavljeno 22. junija 2016 .

Aleks Humar, vodilni slovenski voznik relija, bo v petek in soboto dirkal na reliju za evropsko prvenstvo v Belgiji. V konkurenci več kot 100 posadk ga na znamenitem reliju Ypres čaka nov evropski izziv in eden najbolj hitrih in specifičnih asfaltnih relijev v Evropi. Humarju bo zapiske bral sovoznik Florjan Rus, na 17 hitrostnih preizkušenj s štartno številko 44 in renault cliom R3T.

Aleks Humar, štirikratni državni prvak Slovenije v reliju in vodilni v letošnjem državnem prvenstvu, se bo konec tedna udeležil svojega tretjega relija za evropsko prvenstvo v letošnji sezoni. Po zmagi na reliju v Ajdovščini je Humar že odpotoval na eno največjih asfaltnih klasik evropskega relija. To je reli Ypres, ki bo poleg konkurence evropskega prvenstva privabil tudi odlično zasedbo belgijskega državnega prvenstva. Humar in njegov sovoznik Florjan Rus bosta na hitrem belgijskem reliju vozila svoj renault clio R3T, za tehnično in logistično podporo pa bo skrbela ekipa Oktan Šport iz Maribora.

»Reli zagotovo sodi med najbolj specifične, a taki so skoraj vsi asfaltni v letošnjem evropskem prvenstvu. Konfiguracijo hitrostnih preizkušenj poznam predvsem iz posnetkov. Hitrosti so visoke, veliko je tudi ostrih križišč. Opazil sem, da je veliko ovinkov brez orientacijskih točk in linija se v njih nenadoma zapre. Dirkači radi pošteno sekajo ovinke, zato je na cesti pogosto tudi precej umazanije. Vsekakor nas čaka reli v zelo lepem in urejenem okolju, saj gre za dirko z bogato tradicijo. Upam na najboljši razplet,« je pred odhodom v Belgijo povedal Humar, ki bo imel na svojem cliu štartno številko 44. Na reli je skupno prijavljenih več kot 100 posadk, v Humarjevem razredu evropskega prvenstva ERC 3 (dirkalniki s pogonom na sprednji par koles) jih vozi 18.

Reli Ypres se bo začel v petek popoldan s prvimi sedmimi hitrostnimi preizkušnjami, ostalih deset jih bo na sporedu v soboto. Skupna dolžina 17 hitrostnih preizkušenj je 250 kilometrov.