Hulkenbergu kazen desetih štartnih mest

Avtor prispevka: , objavljeno 26. avgusta 2018 .

Nico Hulkenberg bo naslednjo dirko v Monzi začel deset mest nižje, od svojega kvalifikacijskega dosežka, saj so ga komisarji kaznovali zaradi povzročitve nesreče v prvem krogu dirke v Belgiji. Dirkač Renaulta je prepozno zaviral pred prvim ovinkom steze v Spa Francorchampsu in trčil v zadek McLarnovega dirkalnika, ki ga je vozil Fernando Alonso. Tega je odbilo naprej preko kabine Charlesa Leclerca.

Nemec je za povzročeno nesrečo prejel tudi tri kazenske točke. “Voznik dirkalnika št.27 je priznal, da je narobe ocenil položaj in prevzel odgovornost za nesrečo,” je pisalo v izjavi za javnost, ki jo je poslala FIA.

Alonso je namigoval, da je bila nesreča zelo podobna tisti, iz leta 2012, zaradi katere je Romain Grosjean dobil prepoved nastopa na naslednji dirki, toda komisarji se za tako drastično kazen niso odločili, saj so od leta 2012 uvedli sistem kazenskih točk, ki naj bi kaznoval dirkače, ki pogosto zakrivijo nesreče.

Hulkenberg je v svojo obrambo pojasnil, da čeprav jasno prevzema krivdo za nesrečo, ga je pri tem presenetilo koliko slabše deluje aerodinamika dirkalnika v zavetrju drugih dirkalnikov. “Neverjetno je, kako so ti dirkalniki občutljivi kar se tiče aerodinamike,” je povedal. “Ko je pred tabo skupina nekaj dirkalnikov izgubiš veliko oprijema in podtlaka. Ko sem začel zavirati so takoj blokirala prednja kolesa, tako da sem preprosto oddrsel v Fernanda. Verjetno gre za narobe ocenjeno situacijo z moje strani poleg tega pa sem bil malce prepozen na zaviranju, morda sem želel malce preveč. Škoda za Alonsa, Charlesa pa tudi zame,” je še dodal.