Horner: Red Bull si gradi uspešno kariero

Avtor prispevka: , objavljeno 17. maja 2016 .

Tudi nedeljska dirka je pokazala, da je lahko človek po zaključku vedno pameten. Pred dirko je bilo vodstvo Red Bulla deležno velikih kritih zaradi zamenjave Daniila Kvyata in Maxa Verstappena, po veliki zmagi Verstappena pa je deležno velikih pohval in besed, da so vse naredili odlično in prav.

Martin Brundle je za britansko televizijo Sky povedal: »Voznikom so dali novo energijo. Verstappen je sedaj v zmagovalni ekipi, Daniel Ricciardo je dobil nov izziv. Daniil ima novo priložnost da lahko dvigne svojo kariero, Carlos Sainz pa je sedaj še bolj borben.«

Kot rečeno, je bilo v preteklih tednih vse drugače. Veliko strokovnjakov, navijačev tudi samih dirkačev so kritizirali odločitev in jo označili za brutalno in se neprestano spraševali zakaj je Red Bull to sploh izvedel. Odgovor je enostaven. »Zato, ker to lahko naredimo. Pogodbe, ki jih imamo z našimi dirkači nam dovoljujejo da si jih med obema ekipama izmenjujemo,« je pojasnil Christian Horner, vodja ekipe Red Bull.

»Verstappen je velik talent. Morda trenutno med mladimi dirkači najboljši. Seveda to opazijo tudi naši tekmeci, zato smo sodelovanje z njim podaljšali za več let, z namenom, da ga fiksiramo pri nas,« je še pojasnil Horner.

»Tako in tako smo imeli v načrtih, da Max testira naš dirkalnik. Helmut Marko je po dirki v Rusiji prišel k meni in dejal – če imamo zamenjavo tako in tako v načrtu, zakaj bi čakali. Tako je bila dokončna odločitev, da zamenjavo izvedemo pred pričetkom dirk v Evropi. Odločitev je bila skupna,« dodaja Horner.

Se pa pojavljajo tudi mnenja, da ekipe s tako naglimi velikimi možnosti uničujejo kariero svojih mladih dirkačev. Seznam je dolg, Scott Speed, Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Jean-Eric Vergne in ostali. Po tem, ko jih je Red Bull odslovil so v bistvu tudi lahko zaključili svojo kariero. »Mi ne uničujemo karier, ampak dajemo možnosti. Če bi bila večina teh voznikov tako odličnih, potem bi zagotovo lahko dobili svoj sedež v kakšni boljši ekipi,« je bil glede teh obtožb direkten Horner.

Glede Riccarda, Kvyata in Sainza Horner ni skeptičen. »V bistvu imamo luksuzni problem. Imamo talentirane dirkače. Tudi Sainz je dober dirkač,« je ostale voznike hvalil Horner. Se pa že šušlja, da se je pripravljen Red Bull odpovedati Sainzu, saj imajo v svoji »čakalnici« že novo odkritje. To je Pierre Gasly.

In Ricciardo? Vodstvo ekipe Red Bull je že večkrat poudarili, da imajo z Avstralcem dolgoletno pogodbo. Vendar je Ricciardo po dirki v Barceloni povedal ravno drugače. »Moja situacija je popolnoma odprta. Vse je odvisno od ekipe Red Bull. Če bodo še dolgo v Formuli 1 mi bodo ponudili tudi več letno pogodbo,« je pojasnil v pogovoru za Corriere della Sera. »Vendar smo že naredili pogajalske korake naprej. Če bo šlo tako naprej bova Max in jaz zelo srečna,« je zaključil svoj pogovor Ricciardo.