Horner pozval k vrnitvi V8 motorjev

Avtor prispevka: , objavljeno 11. novembra 2014 .

Kot smo že poročali se je v karavani formule 1 razvila prava vojna okrog motorjev. Mercedes se ne strinja z “odmrznitvijo” razvoja pogonskih agregatov, saj bi s tem izgubili prednost pred tekmeci, čeprav sami kot razlog navajajo povečane stroške. Ferrari in Renault pa si prizadevata nadoknaditi zaostanek za nemškim konkurentom, a ker dogovora o dovoljenem razvoju ni na vidiku, so ekipe, ki uporabljajo motorje slednjih dveh proizvajalcev, ubrale drugo pot.

Pozivajo k ponovni uvedbi osemvaljnih motorjev, ki so bili v uporabi še lani, na svoji strani pa imajo tudi Sauber, Lotus in Force Indio, ki so se tudi zaradi novih motorjev, ki so precej dražji, znašle v finančni stiski.

“Nihče ne mara nazadovati, toda, če pogledamo stroške teh motorjev, kako smiselna je njihova uporaba in kaj le ta pomeni za ekipe ter proizvajalce?” je dejal Christian Horner, šef ekipe Red Bull, ki je prepričan, da je Formula 1 napravila napako z novimi motorji, saj so povzročili večje stroške obenem pa prinesli veliko razliko med performansami različnih proizvajalcev. “Mislim, da so ljudje, ki so spisali ta pravila, napravili napako. Ne le, da imamo pregrešno drag motor, ampak je razvoj tega motorja obenem zelo omejen, tako da se prednost Mercedesovih motorjev ne bi nikdar zmanjšala.

Teoretično bi bilo prav, če bi proizvajalcem, ki so v zaostanku, dovolili popraviti motorje, če se dejansko tu pogovarjamo o nižanju stroškov. Toda to ne bi bilo pošteno do Mercedesa, torej če bi dovolili razvoj, bi ga morali dovoliti vsem. Brez tega bi Mercedes dominiral dokler bodo ti motorji v uporabi,” je pojasnil Horner, ki je povedal tudi, da so prav visoki stroški novih motorjev krivi za propad moštev Marussia in Caterham. “Ekipe si ne morejo več privoščiti novih stroškov, ne glede na to, ali gre za velike ali majhne ekipe. Žal je cena teh motorjev iz karavane izločila dve moštvi in cena je velik problem,” je dejal in dodal, da je oživitev V8 motorjev sicer zelo malo verjetna.

Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo